Hjem Helse De unge sliter mest med søvnen – her er tipsene for å sove bedre

De unge sliter mest med søvnen – her er tipsene for å sove bedre

av Anne C. Olsen

Unge i alderen 18 til 24 år er de som sover dårligst i landet. Hele 40 prosent i aldersgruppen sliter med søvnvansker opptil flere ganger i uken. Koronapandemien har forverret problemene.

Stirrer du i taket på kveldene og våkner sjelden uthvilt? Da er du ikke alene.

Hele 66 prosent av nordmenn på tvers av alle aldersgrupper sliter med søvnvansker fra tid til annen. Urolig nattesøvn, problemer med å få sove på kvelden og tidlig oppvåkning på morgenen er de vanligste søvnvanskene nordmenn sliter med. Det er de unge som sliter mest.

Les også: Ja, du kan spise deg søvnig

Det viser en ny gallupundersøkelse Respons Analyse har gjort for Sana Pharma Medical i 2021.

Uro og bekymringer tar fra unge nattesøvnen

Av de unge mellom 18 og 24 år med søvnproblemer opplyser 86 prosent at de sliter med å sovne på kvelden. Godt over halvparten av dem (66 prosent) sier bekymringer og tanker er hovedårsaken til søvnvanskene, og mener «uro og tanker som kverner» fratar de søvnen.

Les også: Mange sliter med søvnrutiner – tyr til sovemedisiner: 7 tips for en god døgnrytme

Av alle som deltok i undersøkelsen sier nesten halvparten (46 prosent) av de med søvnproblemer at «uro og tanker som kverner» fratar dem søvnen.

– Det er mange som sliter med å sovne, fordi de legger seg for tidlig i forhold til sin egen døgnrytme. Når du blir liggende våken i sengen og ikke har bygget opp søvnbehovet ditt nok, er det lett at tanker og bekymringer kommer, sier søvnekspert og psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland.

Flere sover dårligere på grunn av koronapandemien

Pandemien har også utfordret søvnrutinene til mange nordmenn. En av ti sover dårligere enn før. Blant de unge sover en av tre dårligere enn før pandemien, ifølge undersøkelsen.

Les også: Overraskende forskning: Er du mann kan dette påvirke søvnen din drastisk

– Det er en gruppe, gjerne de unge, som sov dårligere under pandemien. Det viser også nyere forskning. Overordnet for de unge som sover dårlig er at de også hadde mindre struktur. De kunne sove så lenge de kunne, fordi de ikke hadde noe å stå opp til. Unge har i tillegg som gruppe en forsinket døgnrytme. Legger de seg til samme tid, men står opp senere, kan de slite med å sovne, forklarer Wilhelmsen-Langeland.

Blir fraværet av søvn for stort, kan det få store konsekvenser.

– Det er veldig individuelt når man får symptomer på søvnmangel. Noen får det etter en dårlig natt med fem timer søvn. Da kjenner du deg gjerne trøtt og søvnig. Men opplever du søvnmangel mer enn tre netter i uken i mer enn tre måneder, anses det som et betydelig søvnproblem. Da blir symptomene verre og man kan bli utmattet og få blant annet hukommelses- og konsentrasjonsvansker, sier søvneksperten.

Dette kan du gjøre for å sove bedre

Etter en juleferie og som en frisk start på det nye året er det enkle grep nordmenn kan gjøre for å ta tilbake den gode nattesøvnen, ifølge søvneksperten:

  1. Stå opp til samme tid hver dag, også i helgen. Bestem deg for når du skal stå opp og hvilke aktiviteter du skal gjøre om dagen, da kan det bli lettere å sovne på kvelden.
  2. Ha også gode rutiner ved legging. Du bør roe ned en stund før du legger deg. Det viktigste er ikke at timene er uten skjerm, for du skal bruke tiden på noe. Det viktigste er at du bør gjøre noe som er avslappende.  
  3. Ikke legg deg for tidlig, men tilbring passe tid i sengen, slik at du har muligheten til å få nok søvn. Sliter du med innsoving, kan du legge deg litt senere. Jo raskere du sovner, jo mer tid kan du tilbringe i sengen etter hvert.
  4. Utsett deg for lys i løpet av dagen!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.