Hjem Nyttig De vanligste VPN-mytene du aldri bør tro på

De vanligste VPN-mytene du aldri bør tro på

av Redaksjonen

Det blir stadig vanligere for privatpersoner å bruke en VPN, men denne økte popularitet har også ført til at det dukker opp stadig flere myter. Derfor har vi samlet noen av de vanligste mytene som det er viktig at du vet sannheten om.

Men før vi kommer så langt, skal vi avklare et essensielt spørsmål, nemlig hva er VPN.

Hva er en VPN?

En VPN eller Virtuelt Privat Nettverk som det egentlig står for, er en løsning som krypterer utvekslingen av data mellom to enheter. Kort fortalt oppretter en VPN en kryptert tunnel som alle data sendes gjennom. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å overvåke aktiviteten din, og skjermer dermed personvernet ditt på nett. Nå som vi har fortalt hva en VPN er, kan vi se på hvilken desinformasjon vi skal avkrefte.

Myte 1: Kun de som har noe å skjule bruker en VPN

En fordom som ofte dukker opp er at kun de som har noe å skjule benytter seg av en VPN. Men dette er så langt fra sannheten som man kommer. Nå skal vi ikke være eplekjekke å si at ingen med lumske hensikter bruker VPN, men dette er langt fra flertallet.

De fleste som bruker en VPN i hverdagen ønsker å unngå hacking, overvåking eller omgå sensur som er pålagt ulike informasjonskilder. Dette gjelder spesielt når man bruker en VPN på offentlige nettverk, der det kan være vanskelig å vite hvem som lusker rundt på nettverket.

Myte 2: Du oppnår 100 % anonymitet med en VPN

Selv om en VPN beskytter personvernet ditt og gjør det vanskelig å overvåke aktiviteten din på nett eller å utføre hacking, er det tilnærmet umulig å oppnå 100% anonymitet. Dette skyldes at du legger igjen informasjon hver gang du gjør bestemte valg på nettsteder. Det kan være at du logger deg inn på Google-kontoen din for å lese en mail, eller at du kjøper et produkt hvor du må oppgi personalia for å kunne gjennomføre kjøpet.

Det er gjerne her mange misforstår ikke-loggføringspraksisen som mange selskaper tilbyr. For selv om selskapene ikke lagrer noe informasjon om aktiviteten din, kan det være at nettsidene du besøker lagrer informasjon. Skal du for eksempel lese en artikkel som krever innlogging, eller kjøpe en tjeneste med bruker-ID-en din, så vil ikke en VPN kunne forhindre at denne informasjonen lagres.

Myte 3: VPN-er reduserer hastigheten din

En dårlig VPN kan riktignok senke farten på enheten din, men dersom du velger riktig server hos en premium aktør, vil dette sjeldent være skje. Her er det verdt å merke seg at jo nærmere serveren befinner seg din lokasjon, jo bedre tilkobling vil du oppnå.

I mange land kan faktisk bruken av VPN ha den motsatte effekten. Dette skyldes at mange internettleverandører senker hastigheten på krevende oppgaver som strømming, Netflix og YouTube. Benytter du deg derimot av en VPN, vil ikke internettleverandøren oppdage hva du bruker nettverket til, og derfor vil den heller ikke redusere hastigheten.

Myte 4: En VPN beskytter meg mot alt på nettet

Det er ingen tvil om at en VPN er et godt verktøy for å beskytte personvernet ditt på nett, men den beskytter deg ikke mot alt. Du bør derfor fortsatt ha gode rutiner for sikkerhet, og ha en antivirus installert på enheten din. Velger du å besøke skadelige nettsider vil ikke en VPN kunne beskytte deg mot dette. Det er derfor viktig å merke seg at:

  • En VPN er ikke en erstatning for antivirusprogrammer på enheten din.
  • En VPN kan ikke forhindre at du selv oppgir informasjon til svindlere gjennom phishing-angrep.

Myte 5: Jeg trenger ikke betale for en VPN, siden det finnes gratisvarianter

Mange som prøver sin første VPN velger gjerne en gratisvariant fremfor å kjøpe en premium-versjon. Dette kan ofte utgjøre en større risiko mot personvernet ditt enn fordelene du oppnår ved å bruke en VPN. Mange gratis VPN-løsninger videreselger nemlig informasjonen din som en måte å finansiere virksomheten sin.

Oppsummering

Det finnes en rekke misforståelser og myter knyttet til bruken av VPN, og i denne artikkelen har vi forsøkt å oppklare noen av de vanligste. Disse er gjerne knyttet til bruken av VPN, samt hvem som benytter VPN og til hvilken hensikt. Vi har derfor sett nærmere på fem vanlige myter som ofte dukker opp når man diskuterer VPN-teknologi i det offentlige rom.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.