Hjem Nyheter – Dekk til håret ditt jente, og respekter sløret

– Dekk til håret ditt jente, og respekter sløret

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

«Dette er ord jeg fikk slengt etter meg sist jeg var og besøkte besteforeldrene mine i Iran for 20 år siden. De ordene har brent seg fast i netthinnen og jeg husker følelsen av å føle meg liten samtidig som et enormt raseri vokste i meg. Det var en kvinne som slengte disse ordene til meg en varm sommerdag for 20 år siden. Jeg undrer meg over hvor mange ganger hun har fått høre at hun må dekke seg til for å ikke være til fristelse for menn.

Når jeg nå ser at media skriver at Irans største reformvennlige parti, et parti som før øvrig står uten makt, vil ha slutt på påbudet om at kvinner må dekke seg til, oppleves det som at noen kaster smuler på et utsultet folk og treffer pannen istedenfor munnen.

Denne kampen handler om mye mer enn klær og et slør. Den handler om at kvinner ikke skal være annenrangsborgere. Den handler om at landet ikke skal styres av Sharia-lover, og mullahenes egen tolkning av disse lovene. En kvinnes vitnesbyrd er verdt halvparten så mye som en mann i rettssystemet. Kvinner har mindre arverett enn menn. Ved en eventuell skilsmisse får faren automatisk omsorgen med mindre han ikke ønsker den.

Fedrene har råderett over barna frem til du som kvinne gifter deg, deretter overtar mannen din denne retten. Menn kan ha fire koner og et uendelig antall midlertidige ekteskap. Denne listen over ulike regler for menn og kvinner fortsetter til det uendelige. Jeg håper at dersom min datter på ett år en dag bestemmer seg for å besøke Iran så skal hun ikke bare kunne bestemme hva hun vil gå med.

Parisa Saleh.

Hun skal få sykle og synge uten å høre at det ikke er passende for jenter. Hun skal kunne se en fotballkamp på stadion uten å bli nektet adgang fordi hun mangler mannlige kjønnsdeler. Og hun skal få leie kjæresten sin i hånden uten at «moralpolitiet» skal dukke opp fra bak en busk.

Denne kampen handler heller ikke bare om kvinner, den handler om LGBTQ samfunnet som blir forfølgt og straffet i Iran for å ha en annen legning. Den handler om familier som ikke har råd til å mate barna sine samtidig som de som styrer landet sitter på enorme rikdommer. Den handler også om mennene som nå står side om side med kvinnene i Iran og som nå blir drept, torturert og fengslet. Så takk til det «reformvennlige» partiet som nå etter 43 år med et påbud om tildekking nå ønsker å revurdere disse lovene. Men det er for lite, for sent og det er ikke godt nok!»

Denne kronikken er skrevet av familieterapeut Parisa Saleh. Ønsker du din mening på trykk hos Sosialnytt? Send teksten din til oss på Facebook!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com