Hjem Nyheter Deltar i eksperiment – får betalt 22 000 kroner i måneden for å gjøre null og niks

Deltar i eksperiment – får betalt 22 000 kroner i måneden for å gjøre null og niks

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Å få betalt uten å gjøre noen verdens ting høres kanskje ut som drømmen for mange. Konseptet er ikke nytt – det kalles borgerlønn. Nå gjennomfører britene en prøveordning.

Borgerlønn betyr at man får utbetalt penger, uten at staten krever noe tilbake. Fri Fagbegelse forteller at debatten om innføringen av en slik universell inntekt til alle, som et svar på utfordringene som vi står overfor i arbeidslivet og samfunnet, pågår i en rekke land.

Tanken om en samfunnslønn til alle voksne mennesker, kan spores mange hundre år tilbake i tid. Allerede i Thomas More sin bok «Utopia», publisert i 1516, lanseres tanken som et virkemiddel for å stoppe folk fra å stjele mat.

Opp gjennom årene har en rekke sentrale politikere og økonomer trukket fram borgerlønn som et godt virkemiddel for å avskaffe fattigdom og redusere økonomiske ulikheter.

Nå skal Storbritannia gjennomføre sin første prøveversjon av borgerlønn. Dermed får en gruppe på 30 personer 1600 pund i måned over en toårsperiode – helt noen som helst forpliktelser utover at forskerne følger med på hvilke effekter kontantene har på livene deres. Beløpet tilsvarer rett under 22 000 norske kroner.

Som Daily Mail skriver, vil de bli lønnet uten krav om å arbeide eller engang å vise vilje til å arbeide.

Will Stronge som er forskningsdirektør ved tenketanken Autonomy som driver ordningen sier at 1600 pund er et betydelig beløp.

– Universell grunninntekt dekker vanligvis folks grunnleggende behov, men vi ønsker å se hvilken effekt dette ubetingede engangsbeløpet har på folks mentale og fysiske helse, enten de velger å jobbe eller ikke, sier han ifølge Daily Mail til The Guardian.

Stronge legger til at samfunnet kommer til å kreve en eller annen form for grunninntekt i de kommende årene, gitt de omveltningene vi har foran oss som følge av klimaendringer, teknologisk utvikling og industriell omstilling.

– Dette er grunnen til at det er så viktig å bygge erfaringsgrunnlag og offentlig engasjement nå, slik at grunnen for en nasjonal implementering er godt forberedt, sier han.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com