Forsiden Helse Demente Sylvia (82) fikk hukommelsen tilbake da sønnen endret dietten hennes

Demente Sylvia (82) fikk hukommelsen tilbake da sønnen endret dietten hennes

Demens er en fryktelig sykdom. Vi leser stadig hjerteskjærende historier om familier som opplever å «miste» et kjært medlem som ikke lenger husker navnet på barna sine, hvem de er eller hvor de bor.

Til tross for at det har blitt forsket en god del både på aldersdemens og Alzheimers så har man langt i fra brukt nok ressurser på dette området. I Norge vet man faktisk ikke hvor mange som lider av demens!

Dette gjøres det heldigvis noe med og på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomfører Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse i perioden 2016-2020 en undersøkelse av forekomsten av demens i Norge.

Britiske Mark Hatzer er en pårørende av demensens grusomme ansikt. For tre år siden oppdaget han at hans 82-år gamle mor Sylvia begynte å bli dement. Sylvia ble så glemsom at hun måtte legges inn på sykehus, fordi hun ble ansett som en fare for seg selv.

Alle de klassiske tegnene var der. Den 82-år gamle kvinnen kunne ikke lenger huske sin egen sønn.

Spesiell diett endret alt

Det oppsiktsvekkende med denne saken er endringen som skjedde hos Sylvia. I følge Manchester Evening News fikk hun plutselig hukommelsen tilbake da hun hadde gått på en spesiell diett i noen måneder.

Tilfellet med Sylvia kan være en avgjørende oppdagelse i kampen mot demens.

Foto: Manchester evening news

Mark ble svært bekymret da det ble konstatert at moren hans led av demens. Han hadde allerede mistet sin far og var redd for at han også nå skulle miste sin mor som ikke lenger kjente han igjen.

Som en en god sønn tok han seg av moren sin og pleiet henne. Men han unngikk å gi henne medisinen som legen hadde skrevet ut. Istedenfor laget han en spesiell diett for å bekjempe demensen.

LES OGSÅ
Dette blide paret ser så lykkelig ut, men vent til du ser hele bildet

Foto: Manchester evening news

Mark hadde nemlig funnet ut at landene rundt middelhavet hadde svært lave forekomster av demens. Hvorfor hadde de det? Det måtte jo være noe med maten de spiste, tenkte Mark.

LES OGSÅ
Hunder slaktes for å bli festivalmat

Middelhavsdiett

Han lagde derfor en diett bestående av matvarer som er vanlig i landene rundt middelhavet.

– Alle vet at fisk er bra for hjernen, men det samme er blåbær, jordbær, paranøtter og valnøtter. De to sistnevnte er jo faktisk formet som en hjerne og ga meg en ledetråd om det kan være nyttig i dietten sier Mark til Manchester Evening News.

Foto: Manchester evening news

Store deler av dietten til Sylvia består av brokkoli, havre, søtpotet, grønn te og mørk sjokolade.

Og etter noen måneder på denne dietten begynte Sylvia på mirakuløst vis å få hukommelsen tilbake.

– Det var ikke noe som skjedde over natten. Men etter noen måneder begynte å hun å for eksempel huske fødselsdager, hun ble litt og litt sitt gamle jeg igjen. Mer til stede og mer engasjert, forteller Mark til avisen.

Det finnes i dag ingen dokumentasjon eller «sikker oppskrift» på hva som kan hjelpe mot demens. Men det finnes flere tilfeller hvor fysisk aktivitet og endret kosthold har vist seg å ha en effekt.

Dronning Elizabeth har i alle fall tro på metoden til Mark og Sylvia. Som en gest til deres oppsiktsvekkende resultater inviterte hun Sylvia til sin årlige sommerfest.

DEL gjerne saken videre – Det skader uansett ikke å forsøke denne dietten på personer som lider av demens, kanskje kan de oppleve tilsvarende bedring som Sylvia gjorde!

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...