onsdag, juli 15, 2020

Demonstrasjoner planlegges i flere norske byer

Mest lest nå

I USA har det pågått fredelige demonstrasjoner og mindre fredelige opptøyer i protest mot drapet på 46 år gamle George Floyd. Støttedemonstrasjoner har spredd seg til samtlige hovedsteder i Europa, og nå planlegges det også demonstrasjoner i blant annet Oslo, Bergen og Trondheim.

I Oslo planlegges det en demonstrasjon foran den amerikanske ambassaden fra klokken 16.00 til 18.00. Det skal holdes taler og appeller foran folkemengden.

På Facebook-siden for arrangementet «We can’t breath – rettferdighet for George Floyd» er det over 10,000 som har trykket ‘skal’ og over 26,000 er interessert. Dette kan bli en gigantisk demonstrasjon, noe som viser hvor rasende folk er på grunn av en hendelse som skjedde mer enn 7,000 km unna.


Hundrevis, om ikke tusenvis, av demonstranter skal samle seg foran den amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo på fredag 5. juni. Bildet tatt av Ahz – Eget verk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58822030

Arrangørene Arise skriver på Facebook at de er i kontakt med politiet om hvordan (og hvorvidt) demonstrasjonen skal pågå. Arrangørene oppfordrer alle til å holde minst én meter avstand fra hverandre, samt ta med seg ansiktsmaske og ikke håndhilse eller klemme. Arise ber alle som har symptomer om å holde seg hjemme.

Bergen

I Bergen planlegges det en demonstrasjon som skal starte på Festplassen 5. juni, klokken 16.00. Arrangementet kalles for «Black Lives Matter – Justice for the black community» og det skal også her holdes taler og appeller. Per dags dato er det over 1,700 som har trykket skal og over 3,100 er interessert.

I Bergen skal demonstranter samle seg på Festplassen i solidaritet for protestene i USA: Bilte tatt av Cavernia – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10131422

Arrangøren skriver at «Rasisme må ta slutt. George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Walter Scott, Christopher Kearney, Treyvon Martin, Eric Garner, Tamir Rice, Bettie Jones, er noen av mange ofre for rasistisk motivert politivold i USA som har endt med mord.» Her refereres det til alle de afroamerikanerne som har vært offer for rasemotivert politivold.

Trondheim

I Trondheim skal det holdes demonstrasjoner i Tordenskioldsparken. Arrangementet ble utsatt i dag til 15. juni, grunnet Koronaviruset. Trondheim Rød Ungdom er bak arrangementet og skriver at de stiller med antibac og oppfordrer alle til å komme med maske, og holde minst to meter avstand. De skriver også at alle som har symptomer må holde seg hjemme.

Det virker muligens uansvarlig å gå i demonstrasjoner nå når Koronaviruset har ført til at alle må holde seg hjemme, eller i hvert fall distansere seg fra andre. Dette er selvsagt arrangørene klar over, og som skrevet ovenfor, ønsker de at alle holder overholder smitteverntiltakene. Smittefaren er også svært lav, spesielt i Bergen og Trondheim.

LES OGSÅ: Etter det grusomme drapet på Floyd: denne politimannens historie og bilde er delt av hundretusener

130,163FansLik
1,479FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter