Hjem Historier fra livet Den biologiske faren er en donor – nå er foreldrene uenige om hva de skal si til sin 13 år gamle datter

Den biologiske faren er en donor – nå er foreldrene uenige om hva de skal si til sin 13 år gamle datter

13 år gamle Lizzie har en hun kaller mor og en hun kaller far. Men det er kun mor som er hennes biologiske forelder.

Richard, mannen som Lizzie kaller far, kunne ikke få barn selv. Dermed ble 13-åringen unnfanget gjennom kunstig befruktning, men en donor som biologisk far. Da Lizzies foreldre, som nå er skilt, fikk henne, ønsket ikke Richard at noen skulle få vite om donoren og detaljene rundt unnfangelsen har derfor forblitt en hemmelighet mellom de to tidligere ektefellene. Nå har imidlertig Lizzies mor fått betenkeligheter.

– Først tenkte jeg at dette bare ville være til Lizzie var gammel nok til å forstå, og at Richard ville få  tid til å forsone seg med å bruke en donor. Men hemmeligheten vår tynget etterhvert, og tvang frem en uoverkommelig avgrunn i ekteskapet vårt. Det bidro til slutt til skilsmissen vår som kom da Lizzie var sju år gammel, forteller Lizzies mor til Daily Mail.

Hun sier at det etter hvert som årene har gått har blitt elefanten i soverommet når hun gir kysset datteren sin et godnatt-kyss. Det stikket i samvittigheten føltes enda sterkere for kvinnen nå som fertilitetslovene er i ferd med å endres.

– Egg- og sæddonorer pleide å være anonyme, men i april 2005 ble loven i Storbritannia endret slik at donor-unnfangede barn har rett til å finne ut hvem donorene deres er når de fyller 18 år, forklarer kvinnen.

Hun opplever at familien står overfor et dilemma om hva de skal fortelle barna om deres unnfangelse – og når.

Kvinnen understreker at hun ikke har noen juridisk plikt til å fortelle datteren at hun ble unnfanget av donorer.

– Men jeg har en moralsk forpliktelse til å la henne få vite at faren hun elsker ikke er knyttet til henne med blod – og skulle hun bli mistenksom med hensyn til hennes aner som voksen, vil ikke Richard og jeg lenger være de eneste som kan dele dette med henne, sier moren med referanse til hvordan gentester har blitt «allemannseie».

Kvinnen er redd for at alt det datteren har «visst» om sin egen identitet gjennom barndommen, brått kan forvandle seg til tvil etter hvert som hun vokser opp.

Hun ser for seg at datteren kan begynne å lure på hvorfor hennes øyne er brune når begge foreldrene har blå øyne. Eller at hun kan lure på hvor hun har fått kjærligheten til vitenskap og en firkantet kjeve fra – eller hvorfor foreldrene aldri fikk mer enn ett barn.

– Fremskritt innen teknologi betyr at hvis hun bestemmer seg for å undersøke, kan en enkel DNA-test bestilt på nettet avsløre hemmeligheten, mens en nettsøknad til HFEA kan fortelle Lizzie donorens navn, fødselsdato og sist kjente adresse – informasjon Richard og jeg ikke har anledning til å få tilgang på selv, sier kvinnen.

Hun legger til at om Lizzie finner ut om hvordan hun ble unnfanget fra noen andre enn henne selv, så ville det knuse hjertet hennes.

Da Lizzies foreldre møttes lå det i kortene at begge ønsket seg barn – ikke minst Lizzies far. Men etter hvert ble det klart at fertilitetsproblemene skyldtes Richard. Han ønsket så gjerne å bli pappa, og foreldrene hans la etter hvert heller ikke skjul på at de ønsket seg barnebarn. Til slutt ble de enive om kunstig befruktning med donorhjelp.

Etter hvert skled de fra hverandre. Nå er foreldrene uenige om hva de skal fortelle datteren.

– Uansett planlegger jeg å fortelle henne det i løpet av de neste to årene, for å gi henne tid til å la det synke inn før hun fyller 18 og kan bestemme selv om hun skal kontakte donoren sin, sier moren som er engstelig for at de har ventet så lenge med å si dette at datteren reagerer med sinne.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com

Siste artikler