Dersom du spiser 100 gram banan får du i deg nesten 10 prosent mer sukker enn om du spiser 100 gram vannmelon.
Frukt er en viktig del av kostholdet vårt og sikrer inntak av vitaminer, fiber og mineraler. Samtidig som frukt har et rikt og variert næringsinnhold så er det også svært ulikt sukkerinnhold i de ulike fruktene.
Kroppen gjør ingen forskjell på om karbohydratene du får i deg kommer fra sjokolade eller bananer. Men selv om nedbrytningen av de ulike sukkerartene i kroppen er den samme er det stor forskjell på å spise frukt som bidrar med antioksidanter, mineraler, vitaminer og fiber og på å spise eller drikke andre søtsaker.
Mens bananer inneholder fruktsukker og druesukker, også kjent som fruktose og glukose, vil et glass Coca Cola inneholder tilsatt, raffinert hvitt sukker.
Opplysningskontoret for Frukt og Grønt forklarer at vi kort sagt kan vi si at naturlig sukker finnes naturlig i matvaren, altså bananen, mens tilsatt sukker er tilsatt matvaren gjennom enten produksjon eller tilberedning, altså colaen.
– Sukkerartene vil brytes ned til like sukkermolekyler når det fordøyes i kroppen, og kroppen gjør dermed ikke forskjell på hvorvidt karbohydratene kommer fra en banan eller et glass med cola, forteller Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.
Som all annen mat inneholder både frukt og grønnsaker ulik mengde energi og kalorier. Hypotetisk sett kan man spise så mye frukt og grønt at man legger på seg. Dette gjelder for alle matvarer. Når det er sagt, er det sjeldent at frukt og grønt er årsaken til at mennesker havner i kalorioverskudd og legger på seg.
De ulike fruktene inneholder imidlertid svært ulik mengde sukker. Her ser du sukkerinnholdet i 10 ulike fruktsorter som er blant de mest sukkerholdige fruktene, per 100 gram:
Banan: 18,1 g
Vindruer: 16,2 g
Moreller: 14,6 g
Ananas: 11,4 g
Pærer: 11,3 g
Røde epler: 10,8 g
Mango: 10,4 g
Mandariner/klementiner: 9,9 g
Nektariner: 9,8 g
Vannmelon: 8,7 g
(Kilde: MåBra)