in

Den gamle brannbilen fra Førde får nytt liv i Ukraina

Sunnfjord kommune har kjøpt ny brannbil, og den eldste bilen fases dermed ut – til ny tjeneste i Ukraina. Brannmannen Endre Johnsen skal kjøre den de 2500 kilometerne fra Sunnfjord til Ukraina.

– Vi ville trolig fått oppunder 100.000 kroner for bilen, sier brannsjef i Sunnfjord kommune, Bernhard Øberg, til Firda.

Under auksjonen var det ingen som slo til på den. Men i stedet fikk Vestlanskommunen en henvendelse fra Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte. Det er en humanitær organisasjon som arbeider med å donere brann- og ambulansemateriell til brannvernet i Ukraina.


Etter en runde med kommunedirektøren fikk de grønt lys på å donere bilen til foreningen. Dermed er den snart klar for ny tjeneste i det krigsherjede landet.

Men en 15 år gammel brannbil er ikke helt uproblematisk å sende av gårde 2500 kilometer på langtur. For å være sikker på at bilen kommer frem som den skal er det Endre Johnsen som har tatt på seg å kjøre den lange veien. Han er frivillig i det lokale brannvesenet, men også utdannet bilberger. Skulle noe skje er altså brannbilen i trygge hender med Johnsen og verktøyskrinet hans bak rattet.

Når Endre Johnsen først skal køyre gamal brannbil, då gjer han det ekstra grundig 🙂

Posted by Roy Sunde on Saturday, January 21, 2023

– Jeg er også utdannet mekaniker for tunge kjøretøy, og har vært yrkessjåfør på tunge kjøretøy, sier Johnsen til Firda.

Det er lagt opp til dagsetapper på åtte timer og nattferge til Polen. Han synes det er fint å ta turen for en god sak.

–  Det hadde vært verre å gjøre det som en vanlig jobb, sier han.

Johnsen skal etter planen kjøre brannbilen mellom to og ti mil inn i Ukraina for overlevering.

– Vi skal holde oss langs grensa, og er et godt stykke unna der de store kampene pågår, sier han. Han reiser ikke alene. Når han kommer frem til Østlandet venter en konvoi på rundt 20 ambulanser og brannbiler som skal kjøre sammen til Ukraina.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Australias eldste mann brukte sine siste år på å redde dyreliv fra oljesøl

Selma blir ny programleder i «Alle mot 1»