Forsiden Historier fra livet Den lille piken Batya (1) hetses på nettet - på grunn av...

Den lille piken Batya (1) hetses på nettet – på grunn av utseendet

Da lille Batya ble født ble hun ikke levnet noen stor sjanse for å overleve. Hun ble født med ryggmargsbrokk, Pfeiffers syndrom og Atnley-Bixlers syndrom, noe som har gjort henne både døv og blind, og hun trenger hjelp med helt elementære funksjoner som for eksempel det å puste.

Men det er ikke verste – det verste er alle kommentarene foreldrene har mottatt på sosiale medier om Batyas utseende og vesen.

– De har sagt vi burde ha drept henne, forteller faren Naffi Goldman til den svenske avisen Expressen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Racheli – Moyal Goldman (@racheligoldman) on

Allerede tidlig i graviditeten trodde legene den lille piken ikke ville overleve fødselen – men Batya ville det annerledes.

Umiddelbart etter fødselen sluttet hun å puste, og hun ble hurtig overført til intensivavdelingen hvor hun fikk den nødvendige hjelpen hun trengte. På grunn av dette klarte hun seg. Men det ble tidlig klart at ikke alt var som det skulle være.

– Hun hadde et større hode enn vanlig og øynene hennes sto ut. Vi så umiddelbart at ryggraden hennes ikke var rett. Vi forsto det skulle bli vanskelig for oss, forteller faren.

Foreldrenes kjærlighet til den nyfødte datteren var imidlertid større en uroen for de praktiske detaljene, men hva som ventet dem fra samfunnet rundt dem var de langt fra forberedt på. Spesielt da de la ut familiebilder på internett.

LES OGSÅ
Gikk ned 105 kilo. "Jeg er for ung til å dø."
LES OGSÅ
I 1955 fant denne mannen en iskald baby - 58 år senere kan han knapt tro hvem som ringer

Da mottok de alt fra drapstrusler til hets, og flere kalte Batya for «monster». En skrev til og med at; «tror dere virkelig det er riktig å holde denne skapningen i live?».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helpbatya (@helpbatya) on

– Da vi så kommentarene på bildene våre ble vi forskrekket. Vi trodde ikke det fantes mennesker som gjorde slikt, sier faren.

– De har sagt vi burde drept henne. Det de sier er forferdelig, det har knust våre hjerter.

Funkofobi er definisjonen på fordommer om personer med funksjonshemninger og fysiske utfordringer. Personer med funkofobi har også motforestillinger mot særbehandling av funksjonshemmende og ønsker å utestenge dem fra samfunnet.

En svensk undersøkelse viser at personer med funksjonshemninger har større risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og trusler enn andre. Inntil 49% av de spurte i undersøkelsen oppgir de har vært utsatt for en eller flere krenkelser det siste året.

Enhver form for vold og krenkelser er totalt uakseptabelt, uansett årsak, men å direkte anbefale foreldrene til en ett år gammel pike å rett og slett drepe henne er så ekstremt at det finnes ikke ord for det. 

Dan Åsen Hansen
Dan har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2017. Skribent med lang erfaring innenfor faget. Jobber også som pressefotograf.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...