Hjem Historisk Den palestinske bonden skulle bare plante nye oliventrær – avdekket skjult kunstskatt

Den palestinske bonden skulle bare plante nye oliventrær – avdekket skjult kunstskatt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det var ikke så rart at bondens oliventrær ikke ville slå rot…

Et flislagt mosaikkgulv som viser fugler og andre dyr er funnet under et jorde i Gaza. Det så godt bevart at det kunne blitt gravlagt i går, skriver Good News Network som også har omtalt funnet.

At det lå der, ante ingen. Olivenbonden Salman al-Nabahin skulle plante nye trær i lunden sin i Bureij flyktningleir da han og sønnen tilfeldigvis oppdaget den eldgamle kunstskatten som antas å stamme fra bysantinsk tid.

Bonden oppdaget at noen av de nye trærne ikke slo rot, og rart var ikke det: Da de gravde litt i det, traff verktøyene deres noe hardt… og ukjent som førte til oppdagelsen.

Innen arkeologene nådde å komme og se på funnet, hadde al-Nabahin og sønnen slått opp på internett og antok ut fra stilen at dette sannsynligvis var bysantinsk.

Kunsthistorie.com forklarer at den bysantisk perioden regnes fra 11. mai 330 til 29 mai 1453 om en regner at den begynner med Konstantinopels innvielse og slutter med dens fall.

Det bysantiske imperiet var den østlige delen av Romerriket, og utviklet seg senere enn den vestlige halvdelen, men varte lenger. Bysantinerne var en av mange kulturer som har kontrollert dette området gjennom århundrene, sammen med det gamle Roma og Egypt, ottomanerne, korsfarerstatene og de bibelske filisterne.

– Den arkeologiske oppdagelsen er fortsatt i et tidlig stadie, og vi venter på å få vite mer om hemmelighetene og sivilisasjonene, sa Det palestinske departementet for turisme og antikviteter i en uttalelse.

Nasjonale forskerteam jobber nå sammen med internasjonale eksperter og forskere fra frankrike for å finne ut mer om hemmeligheten som skjulte seg under olivenlunden til al-Nabahin. Funn som gjøres i Gaza krever normalt assistanse fra eksterne arkeologer.

– Jeg ser det som en skatt, kjærere enn en skatt. Det er ikke personlig, det tilhører alle palestinere, sier sjubarnsfaren al-Nabahin.

LES OGSÅ:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com