Eva Weel Skram tenkte lenge at bulimien skulle være hennes hemmelighet. Hun valgte likevel å fortelle for å vise at mobbing kan få alvorlige konsekvenser.
Eva Weel Skram har nylig gitt ut sitt sjette album. Musikkinteressen har vært der helt fra hun var barn. Det startet som en flukt fra mobbingen hun opplevde i oppveksten.
– På skolen var det utfrysing og utestengelse. Jeg fikk ikke være med, var alene og fant aldri min plass. Jeg vokste opp på et lite sted. Den samme klikken gikk hele grunnskolen sammen. Det var krevende år, forteller musiker Eva Weel Skram til VG om oppveksten i Sogndal.
Hun forteller avisen om en bursdag hun inviterte til, der ingen møtte opp. Hvordan hun alltid var den som ble valgt sist. Og skjebnesvangre ord i en barnebursdag som innledet ti år med spiseforstyrrelser.
– Jeg får vel velge den feite grisen der, lød kommentaren i en barnebursdag der den da 12 år gamle Eva tilslutt ble valgt.
Musikeren forteller om tidvis hard mobbing, et par ganger også fysisk vold, som etter hvert resulterte i spiseforstyrrelser.
– Jeg tenkte lenge at bulimien skulle være min hemmelighet. Den skulle jeg ta med meg i graven. Men under et besøk i programmet til Anne Lindmo bestemte jeg meg for å si det høyt, forteller hun til VG.
Vil hjelpe andre
Først i 2018 valgte hun å fortelle om dette. Lenge etter at hun var frisk og hadde fått ting på avstand.
– Jeg ville fortelle at mobbing kan få alvorlige konsekvenser. Og jeg ville hjelpe andre ut av skammen, sier hun til avisen.
Bulimi kan være vanskelig for omgivelsene å oppdage. Det rammer rundt to prosent av norske kvinner mello0m 15 og 44 år. Og da Eva som 15-åring flyttet til Sandane for å gå på videregående mistet hun kontrollen. Hun kastet opp alt hun spiste.
– Innen «spiseforstyrrelsenes verden» ligger bulimi nederst på rangstigen: Du har så lite kontroll på deg selv og livet ditt at du ikke engang klarer la være å spise. Det er sånn mange tenker som har bulimi, og det var sånn jeg tenkte. Skammen var så stor.
Først da hun var 17 skjønte hun at dette var for vanskelig å håndtere selv. Hun la kortene på bordet for moren, som er helsesykepleier. Det ble starten på en lang snuoperasjon.
1. februar 2008, etter en fem år lang kamp mot spiseforstyrrelsene, kastet hun opp for siste gang.
Vi er glad for at Eva forteller sin historie, og kanskje kan andre som er i samme situasjon få hjelp av å lese dette. Trykk gjerne på deleknappen om du er enig!
LES OGSÅ:
- Robin (17) fortalte om mobbingen på TV – se tekstmeldingene som nå strømmer inn
- Öde Nerdrum åpner opp om mobbingen: – helt hjerteløst
- 12-år gamle Lukas ble utsatt for fysisk og verbal mobbing over lang tid – nå forteller han historien for å hjelpe andre