Hjem Historier fra livet Den utrolige historien om Dashrath Manjhi. Mannen som flyttet et fjell. Helt alene

Den utrolige historien om Dashrath Manjhi. Mannen som flyttet et fjell. Helt alene

av Dan Åsen Hansen

Noen mennesker etterlater seg varige inntrykk på de mennesker de omgir seg med, og selv om de ikke alltid gjør så mye for det, er sporene de etterlater seg mye større enn hva de noensinne selv kunne drømme om.

En slik person er indiske Dashrath Manjhi som denne historien dreier seg om.

Dashrath tilbragte nesten hele livet i den lille landsbyen sin, en landsby hvor alle var fattige, men glade i hverandre og fornøyde med tilværelsen. De hadde ikke så mye, men de hadde hverandre.

Men en dag ble Dashraths kone, Falguni, skadet og måtte på sykehus. Problemet var bare at nærmeste sykehus lå 50 kilometer unna, og ingen i den lille landsbyen hadde et kjøretøy. Eneste måten å komme dit på, var til fots.

Selv om paret gikk så fort de kunne var veien både lang og kronglete – blant annet måtte de gå rundt et fjell for å komme frem.

Falguni overlevde dessverre ikke den strabasiøse ferden til fots, og Dashrath var fullstendig knust over tapet av sin elskede hustru.

Han visste ikke hvordan han skulle fylle tomrommet etter konen, inntil han en dag fikk en idé. En idé som ikke bare ville få ham til å konsentrere seg om noe annet, en idé som ville ta resten av livet hans å fullføre.

Men han var fast bestemt på å  fullføre, og startet umiddelbart en innsamling av det verktøyet han kom til å trenge.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Bit for bit

Dashrath var overbevist om at hvis turen bare hadde vært kortere – så ville konen ha overlevd. Derfor bestemte han seg for å lage en ny vei. En kortere en – tvers igjennom fjellet de hadde vært nødt til å gå rundt.

Sakte men sikkert begynte han å bryte stein. Stykke for stykke ble fjellet bittelitt mindre for hver dag som gikk, og selv om hele prosjektet så nytteløst ut hadde Dashrath bestemt seg. Dette skulle han fullføre.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Uansett vær og forhold gikk Dashrath til fjellet for å arbeide videre med veien sin. Bit for bit hamret og banket han i steinen, og sakte men sikkert kunne man begynne å ane konturene av hva han hadde gang i.

Hver dag i 22 år sto han opp tidlig om morgenen og gikk av sted. Og han kom aldri hjem før langt utpå kvelden. Sulten, og fullstendig utmattet.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Dette fortsatte han med inntil han døde, i en alder av 73 år, men ikke før han ble helt ferdig.

Akkurat som om han holdt ut – ene og alene for å fullføre veien gjennom fjellet.

Med hammer og meisel og rå muskelkraft hadde Dashrath hugget ut en vei tvers gjennom fjellet man tidligere måtte gå rundt. En vei hugget sju meter ned i fjellet, ti meter bred og ikke mindre enn 110 meter lang!

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Mange av beboerne i landsbyen så på Dashrath som litt av en original der han hver eneste dag dro opp i fjellet for å hugge og meisle, men når de så resultatet kunne de ikke annet enn å la seg imponere.

Etter 22 år forsto de hva han egentlig drev med der oppe.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Dashraths fantastiske prestasjon endret ikke bare livet til alle i landsbyen, men også til dem i landsbyene i nærheten.

En reise til den nærmeste byen, Gaya, var tidligere 55 kilometer lang – nå er den kun 15. Takket være Dashrath og hans vilje til å gjennomføre hva han hadde bestemt seg for.

Fra å være nesten helt avskåret fra omverdenen fikk de plutselig leger, skoler, butikker og fabrikker innen rekkevide bare noen timer unna.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Fra å være en liten isolert landsby kunne nå innbyggerne der finne arbeid inne i byen Gaya, og barna kunne komme på skole der. Hele landsbyen blomstret med den nye veien.

Foto: Ruchir Saraf/Youtube

Dashrath fikk aldri den heder og ære han fortjente mens han var i live, men han ble begravet på delstaten Bihars bekostning, som også hedret ham for hans innsats.

Dessverre var det ikke så mange som anerkjente den jobben han gjorde før det ble for sent. Dashraths kjærlighet til sin kone viser at bare viljen er der kan man flytte fjell. Bokstavelig talt!

Hvil i fred, Dashrath – det har du fortjent! 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.