Hjem Helse Denne energidrikken er verst for tennene

Denne energidrikken er verst for tennene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Populære energidrikker kan lage permanente syreskader på tennene.

En undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet i 2019 viser at 42 prosent av ungdom i alderen 10-18 år drikker energidrikk.

Sure drikker som brus, juice og energidrikker kan skape store problemer for tennene dine. Symptomer som ising, flisete og gjennomsiktige tenner, redusert tyggefunksjon og tannsmerter er tegn på syreskader, skriver TV2 hjelper deg.

Tv-programmet har målt PH-verdien i populære energidrikker som Monster, Burn, Battery og Red Bull for å finne ut hvor skadelig de er for tennene og hvilket merke som er mest skadelig.

Foto: Pixabay

Når man først har mistet emaljen er den borte

– Energidrikker inneholder mange flere ingredienser enn brus, men det de har til felles er at det er de samme ingrediensene som gjør at de er sure: kullsyre og sitronsyre, sier kjemiker Alexander Sandtorv ved Universitetet i Oslo.

Sandtorv målte de ulike drikkene ved hjelp av et PH-meter og sammenlignet med PHen i vanlig Cola. I undersøkelsen hadde alle drikkene som ble målt en PH under 4,5. Det vil si at de alle kan gi syreskader på tennene. Battery var den sureste drikken, og hadde lavere PH enn Colaen.

– En syreskade er en permanent irreversibel skades som vil si at når man først har mistet emaljen så er den borte, sier tannlege Rosic ved Smil tannlegesenter til TV2.

Klarer du ikke å kutte ned på sure drikker har tannlegen et tips til deg:

– Det kan være lurt å bruke sugerør for å ikke få drikken direkte på tennene. Det er også lurt å skylle munnen med vann eller fluor etter inntak av sur mat eller drikke, forklarer Rosic.

Dette var resultatet av PH-målingene:

Coca-Cola Original: 2,50

Battery Original: 2,48

Battery No Calorie: 3,51

Burn Original: 2,72

Burn Zero: 3,17

Red Bull: 3,48

Red Bull Sugarfree: 3,51

Monster Energi: 3,63

Monster Energy Absolutely Zero: 3,60

Det er altså energidrikkene til Monster som kommer høyest ut på PH-målingene.

Mer om energidrikk:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com