torsdag, september 23, 2021

Denne faktoren gjør ungdom utsatt for høyt alkoholkonsum

Mest lest nå

Ungdommer som ofte opplever frykt for å gå glipp av sosiale hendelser, drikker mer alkohol.

Nye forskningsresultater fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at ungdom drikker for ikke å gå glipp av noe spennende.

Enkelte unge har en vedvarende frykt for at andre har gode eller morsomme opplevelser som de selv ikke får tatt del i, på engelsk kalt «Fear of Missing Out» (FOMO). Nå har forskere ved FHI undersøkt sammenhengen mellom FOMO og alkoholkonsum hos ungdom.


Mange vil alltid være oppdatert

Ungdommer er forskjellige når det gjelder i hvilken grad de frykter å gå glipp av opplevelser. Noen bryr seg lite om hva andre driver med, mens andre er ekstremt opptatt av dette og blir svært opprørt hvis de går glipp av noe.

FOMO som fenomen har fått økt forskningsinteresse det siste tiåret. Tidligere studier har vist at jo oftere ungdommer opplever FOMO, desto mer tid bruker de på sosiale medier som Facebook og Instagram. Det skyldes antakelig at de vil være oppdatert på hva som skjer for å unngå å gå glipp av noe.

I FHI-studien undersøkte forskerne sammenhengen mellom FOMO og hvor ofte norske ungdommer rapporterer om høyt alkoholkonsum. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Drug and alcohol review. 

– De nye resultatene viser at FOMO kan være med å forklare hvorfor unge mennesker drar på fest og drikker alkohol, sier Geir Scott Brunborg i en pressemelding. Brunborg er seniorforsker ved FHIs avdeling for rusmidler og tobakk.

Høy FOMO-skår = oftere beruset

Resultatene viser at ungdommer med høye score på en FOMO-indeks drakk seg oftere til beruselse enn ungdommer med lav score på denne indeksen. Denne sammenhengen kunne ikke forklares av deltakernes alder, kjønn, spenningssøken, psykiske helse eller evne til selvregulering.

–  Selv etter at vi har justert for andre faktorer som vi vet påvirker alkoholkonsum, fant vi en klar sammenheng mellom høy score på FOMO og større sannsynlighet for overdreven drikking, konstaterer Scott Brunborg.

Resultatene kan brukes i forebyggende ungdomsarbeid

Geir Scott Brunborg mener det kan være flere grunner til at ungdom som frykter å gå glipp av spennende opplevelser oftere rapporterer om høyt alkoholkonsum.

–  En mulig forklaring på denne sammenhengen er at ungdommer med høy FOMO-indeks, oftere får vite om muligheter til å drikke fordi de er mer på sosiale medier. En annen forklaring er at FOMO kan skyldes manglende følelse av kompetanse, autonomi og samhold – og at alkohol, i hvert fall midlertidig, kan forsterke disse følelsene, sier Scott Brunborg.

Funnene kan være relevante i arbeid med ungdom og overdreven alkoholbruk.

–  Foreldre, lærere og andre som driver med forebygging rettet mot unge, kan ha nytte av å vite at alkoholbruk, og eventuelle skadevirkninger, kan begrenses hvis tiltak rettes mot unge som rapporterer høy FOMO-indeks, avslutter Geir Scott Brunborg.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter