Hjem Helse Denne havregrøt-tabben gjør de fleste

Denne havregrøt-tabben gjør de fleste

Havregrøt er en billig, sunn og mettende matrett som mange nyter til frokost eller kveldsmat. Gjerne med bær eller nøtter på toppen.

Å lage den sunne grøten er svært enkelt, man koker opp havregryn, og tilsetter vann eller melk og salt. Eller..?

I følge grøtekspert har vi faktisk laget havregrøten feil i alle år.

– Havregrøt-tabben mange gjør er at de koker grøten over lang tid, da blir ofte konsistensen litt som lim. Mitt beste tips er å ikke koke havregrøten, sier Hanne Buxrud, til KK. Buxrud er er matskribent og har skrevet bok om havregrøt.

Buxrud sitt råd for å få havregrøten best mulig er å bløtlegge grynene i fire timer. Deretter koker man den opp, og skrur ned varmen. Havregrøten skal putre til den får ønsket konsistensens, men dette skal ikke ta mer enn ett par minutter.

– Jeg vokste opp med en farmor som la grynene i bløt og lot dem stå i kjelen over natten, så for meg er det den beste grøten. Forskning viser også at havregrøten blir sunnere når den bløtlegges i vann i minimum 4 timer fordi kroppen lettere tar opp de viktige næringsstoffene, forklarer Buxrud.

Havregrøt kan bli enda bedre følger du rådene til grøteksperten. Foto: Canva.com

Ikke kok grøten for lenge

Koker du havregrøten for lenge kan den få en slimete konsistens. Jo lenger den står, jo mer veske vil den suge til seg.

– Ikke glem å ha en klype salt i grøten til slutt, det gjør så utrolig mye for smaken. Ellers bør du finne din greie. Melk og sukker, eplemos, granola, sesampasta, hakket eple og kanel, hakkede nøtter, syltetøy eller litt gresk yoghurt. Det finnes uendelige muligheter og du bør prøve deg litt frem for å finne din favoritt, er andre gode råd fra grøtekspert Buxrud.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com