Helgen 4–5.september er den halvårlige nasjonale lusesjekken.
Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer alle foreldre og foresatte til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus denne helga. Dersom sjekk og behandling for hodelus skjer samtidig, ser det ut til å redusere hodelusbestanden over tid, forklarer FHI i en pressemelding.
– Vi har nylig henvendt oss til alle skoler og barnehager rundt om i landet med ønske om at de videreformidler informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og eventuelt behandler hodelus, sier forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.
Videoen under viser hvordan du blir kvitt hodelus:
Hodelus er et tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det er anslagsvis 1–2 prosent av alle barn i Norge som til enhver tid har lus.
Dersom alle sjekker seg og de med lus behandles på samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere antall hodelustilfeller over tid.
– Og det er nettopp derfor det er så viktig at så mange som mulig er med på den nasjonale lusesjekken, sier Rukke.
Samtidig påpeker han at det beste er å gjennomføre sjekk med lusekam minimum én gang i måneden, slik at man oppdager lusa tidlig og minimerer risikoen for å smitte andre.
Dersom man oppdager hodelus, bør behandlingen starte med det samme. Foreldre eller foresatte som oppdager lus, bør varsle skolen eller barnehagen slik at de igjen kan varsle andre foresatte om å være mer oppmerksom på hodelus.
Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus.
Det er imidlertid ikke nødvendig å holde barna hjemme fra skole eller barnehage selv om de har lus.