Hjem Helse Denne kaféen ansetter kun demente – og kundene må forvente å få ting de ikke nødvendigvis har bestilt

Denne kaféen ansetter kun demente – og kundene må forvente å få ting de ikke nødvendigvis har bestilt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Den japanske befolkningen har en høy andel av eldre mennesker, og japanere er blant de med verdens høyeste forventede levealder.

Her i Norge er vi vant til at demens etter hvert er ensbetydende med sykehjem. I Japan, som har en stor andel eldre mennesker er det et bevisst fokus på å holde demenspasienter borte fra sykehus og sykehjem og forlenge deres produktive år så lenge som mulig, men selvsagt i egnede omgivelser.

«Café of Mistaken Orders» i Tokyo er en av disse tiltakene. Kafeteriaen har vakt oppsikt i sosiale medier, og gått viralt: Her er det skapt en arbeidsplass for eldre demenspasienter.

Kundene på kaféen bør forvente å motta mat de aldri har bestilt – eller ikke få noe mat i det hele tatt. Men alle feil her blir møtt med medfølelse.

@myhlee

In Japan, one of the oldest societies, dementia is a national health challenge. So they’re finding creative ways to support dementia patients and help them prolong their productive years. #tiktokjournalism #japantiktok #dementiaawareness #greenscreenvideo

♬ original sound – myhlee

En av de som har besøkt stedet er TikTok’eren Myhlee. Hun har filmet fra den spesielle kafeen og de eldre demente servitørene som serverer mat og drikke til kundene har gått virakt.

Saken er også omtalt av Daily Mail som kan fortelle at konseptet ikke er nytt for Japan. Det finnes flere restauranter og kaféer med lignende konsept over hele landet. Men som en i kommentarfeltet påpeker: Dette er kanskje ikke stedet man bør gå om man har matallergi.

Videoen er sett 1,8 millioner ganger og har fått mer enn 1400 kommentarer og 370 000 likes.

Og de ansatte ser ut til å trives svært godt i jobben sin – det er med vennlige smil de betjener kaféens besøkende.

Myhlee forklarer i videoen at dette er et trygt sted hvor demenspasienter kan samhandle med nye mennesker og føle at det er behov for dem. Begge deler er viktige for å bremse utviklingen i demenssykdom, som det dessverre ennå ikke finnes noen kur mot.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com