Det går knapt en dag nå for tiden uten at det kommer fæle bilder fra Syria, eller skumle historier om IS. Ei heller i dag. Denne historien fant vi på denkorteavis, og er bare hjerteskjærende. 

Yazidiene tilhører et av Iraks eldste minoritetsamfunn. De fleste av dem bor nordvest i landet, i regionen Sinjar. I 2014 ble denne regionen erobret av Islamsk Stat. De drepte hundrevis av mennesker, og tok flere tusen til slaver som selges på slavemarked.

I følge Ibtimes skal rundt 3000 yazidier fremdeles være fanger hos IS. Det har aldri blitt satt i gang noen internasjonal redningsaksjon for disse fangene, men flere privatpersoner forsøker å sette fokus på denne gruppens lidelser i fangenskapet til IS. En av dem er yazidien Abu Shuja.

Abu Shuja var tidligere smugler. Han bruker nå nettverket som han opparbeidet seg som smugler til å redde ut yazidier fra IS. Så langt har han selv vært inne på Islamsk stats territoritum rundt 20 ganger og har reddet omtrent 400 kvinner og barn fra slaveri.

Slaver hos IS

Slavemarked annonseres på WhatsApp

Islamsk stat selger slaver. De bruker WhatsApp for å annonsere hvilke dager de har slaver til salgs. Det blir lagt ut fotografi av slavene. Hvert av fotografiene får tildelt et nummer slik at kjøperne kan bla i en slags katalog på mobilen sin, og bestemme hvilket nummer de vil by på.

LES OGSÅ
På denne kinoen er setene byttet ut med dobbeltsenger

slave hos IS

slave hos is

slave hos islamsk stat

Islamsk stat har utgitt en prisliste hvor man kan se at jentenes verdi stiger jo yngre de er. De dyreste jentene tilhører kategorien 0-9 år. Abu Shuja forteller at IS mener de har velsignelse i koranen til å bruke 9 år gamle ikke-muslimske jenter til slaver, fordi Muhammed selv hadde en på 9 år.

prisliste slaver

Barna trenes opp til å bli jihadkrigere 

Mens kvinne og jentefangene til IS blir brukt som slaver, blir mange av de unge guttebarna trent opp til å bli jihadkrigere. Allerede fra de er 5 år gammel begynner treningen. Målet er at de skal kunne sendes i krig når de er 13 år.

barnesoldat jihad

Hanan ble tatt til fange sammen med sin 5-år gamle sønn Wissam. Hun måtte se på at sønnen ble lært opp i arabisk, han ble tvunget til ikke å bruke morsmålet sitt som er kurdisk. IS fikk han til å pugge koranen. Nå er gutten blitt unaturlig opptatt av våpen, og er ikke redd for å peke sin ladde maskinpistol mot familiemedlemmer og venner. Han har blitt trent opp i halshugging, hvor treningen visstnok starter med å skjære over på halsen på kaniner. Alt dette måtte mamma Hanan se på, uten å kunne gjøre noe med det.

barnesoldater i is

Etter ni måneders fangenskap hos IS klarte Hanan å få henne og sønnen frikjøpt. Hun har nå et stort håp om at tiden vil hjelpe Wissam med å viske ut hjernevaskingen han ble utsatt for av Islamsk Stat.

LES OGSÅ
Alexander (19) sluttet etter ett år i hjemmepleien - ”Jeg er helt ferdig”

Informasjonen og bildene i denne artikkelen er hentet fra dokumentaren ISIS Slaves: Victims of terror share their stories. Du kan se hele dokumentaren her: