søndag, oktober 24, 2021

Denne mannen reddet 669 barn under 2. verdenskrig – Se det sterke øyeblikket når han møter barna igjen

Mest lest nå

Sir Nicholas Winton var med å organisere en redning av rundt 669 jødiske tsjekkoslovakiske barn som alle var på vei til nazistiske dødsleirer. 

669 jødiske barn ble fraktet fra Tsjekkoslovakia til England like før andre verdenskrig utbrøt. Det reddet livet deres. Og bak aksjonen sto Nicolas Winton i spissen. 

Et av barna som ble fraktet til England, Milena Grenfell-Baines, har i voksen alder fortalt om opplevelsen sin. 


– Jeg ble fortalt at søsteren min og jeg skulle bli sendt til England. Jeg var bare 9 og var ikke klar over situasjonen. Mange av oss syntes det var et eventyr. Vi visste ikke hva som skjedde. 

Det som skjedde var at Milena og de andre 668 barna ble spart fra konsentrasjonsleirer og gasskammer.

Mannen som gjorde dette mulig var Sir Nicholas Winton. I 1939 skulle Winton og en venn, Martin Blake, på skiferie. I stedet sa Blake, som jobbet med flyktninger, til den gang 29 år gamle Winton, at han måtte besøke ham i Praha og hjelpe til med flyktningene som var målet til Hitlers fremadstormende hær. 

Nicholas Winton dro til Praha. Og synet som møtte han gjorde noe med den 29-år gamle aksjemegleren. Han så tusenvis av flyktninger som var drevet fra hjemmene sine.

Så Winton bestemte seg for å handle. I en dokumentar av BBC forteller han:

– Oppgaven var enorm, men jeg måtte gjøre noe. Alle i Praha sa: det er ingen organisasjon i Praha for å håndtere flyktningbarn. Ingen vil la barna flykte på egen hånd, men hvis du vil, kan du prøve det. 

Nicholas Winton kontaktet flere regjeringer for å få hjelp, men bare England og Sverige svarte. Den britiske regjeringen godkjente at han skulle bringe barn til Storbritannia hvis han kunne finne hjem til dem og betale et depositum på 50 pund for hvert barn.

Fra mars til august 1939 jobbet Nicholas Winton som aksjemegler om dagen og redningsarbeider om natten for å få barna til Storbritannia. Winton annonserte i britiske aviser, i kirker og templer for å finne familier. Han samlet inn penger til transport og administrerte logistikken rundt flukten. 

Winton avbildet sammen med et av barna han reddet i 1939.

Winton reddet 669 barn. Han holdt på til krigen brøt ut og barna ikke lenger kunne forlate Tsjekkoslovakia.

Sa det ikke til noen

Sir Nicholas Winton var ikke en mann som skrøt av sine handlinger. Faktisk beholdt han sin heltedåd for seg selv i nesten 50 år. Hans kone, Grete, visste ikke engang om redningsarbeidet hans før i 1988, da hun fant utklippsboken hans på loftet, med notater, bilder, navn og dokumenter fra innsatsen. Med sin kones oppmuntring delte Winton historien sin, noe som førte til at han dukket opp på BBC i programmet That’s Life.

Det emosjonelle videoklippet i denne artikkelen er fra det showet – du vil se øyeblikket når han innser at studiopublikummet hovedsakelig består av mennesker han reddet. I 2002 ble Sir Nicholas Winton adlet av dronningen av England som anerkjennelse for arbeidet hans.

Barna som ble reddet, mange av dem nå besteforeldre, omtaler fremdeles seg selv som «Wintons barn.» Og Winton uttalte at det knapt gikk en uke hvor han ikke var i kontakt med et av barna eller deres slektninger.

Vera Gissing, et av barna som ble reddet, har uttalt: «Hvis han ikke hadde dratt til Praha den dagen [i stedet for på skiferien], hadde vi ikke levd. Det er tusenvis av oss i denne verden alt takket være ham.»

Winton under BBC-programmet «Thats life». Foto: Youtube

Winton levde et langt liv. Han døde i 2015 i en alder av 106 år, og nå blir hans gripende fortelling fortalt i «Nicky & Vera«, en ny bok av den prisbelønte barneforfatter og illustratøren Peter Sis.

Et av hans mest kjente sitater er kanskje dette: 

«Ikke baser livet ditt på at du bare skal være opptatt av å ikke gjøre noe gale. Bruk hver dag på å prøve å gjøre noe godt!»

Mange av barna som ble reddet ble samlet i BBC-studio under innspillingen av «That`Life.» i 1988. Sir Nicholas Winton vet ikke at mange av barna han reddet den gangen for lenge siden, sitter i studio rundt han.

Et sterkt, rørende klipp som hyller en fantastisk mann! Se det nedenfor og del gjerne videre for å hylle Sir Nicholas Winton!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter