Hjem Helse Denne maten setter fart på treg mage

Denne maten setter fart på treg mage

Del
X

Jo eldre man blir desto vanligere er det å oppleve treg mage eller forstoppelse. Og det er noe du kan spise deg «frisk» fra.

Klinisk ernæringsfysiolog og grunder av Bramat.no, Cathrine Borchenius, har tre helt klare råd til alle som sliter med treghet i fordøyelsessystemet. For det første: Pass på å få i deg mer væske. Dernest, spis mer fiber. Og dessuten, beveg deg mer.

Alle disse tre tingene får fart på magen. Er det bom stopp så finnes det et velfungerende kjerringråd.

– Svisker mykgjør avføringen og gir derfor enklere tarmtømminger. Svisker har minst like god effekt som fibertilskudd fra apoteket, sier  allmennlege Anders Sandstrøm ved Aleris Frogner til VG.

Relatert: Modellen deler trikset for å ta bilder der en oppblåst mage ikke synes
Relatert: 10 matvarer som gir deg mindre luft i magen

Det finnes mer effektive reseptfrie legemidler man kan bruke, men dersom man bruker de feil så kan de gi bivirkninger. Legemidler er dessuten ikke noe som er meningen at man skal bruke over tid.

Også Borchenius slår også et slag for sviskene.

– All tørket frukt er bra fordi det inneholder mye kostfiber. Men sviskene inneholder i tillegg en del sorbitol, og begge deler har en avførende effekt, sier hun.

Kan gi luft

Kostfiber, som er en av grunnene til at svisker er så effektive, finnes i det meste av frukt og grønt, og i grove kornprodukter. Matvarer med mye fiber er blant annet bringebær, pærer, brokkoli, kålrot, blomkål, popcorn, havregrøt, mandler og linser.

Borchenius presiserer at mye av den fiberrike maten også kan gi luft i magen. Derfor bør man øke mengden av fiber i kosten forsiktig, slik at magen får vennet seg til det.

Dersom ikke vann, fiber og bevegelse får orden på mageplagene bør man oppsøke lege. Da kan det være sykdom som er årsaken. Om man i tillegg har andre symptomer er det viktig at en lege kartlegger årsaken, stiller diagnose og gir ordentlig oppfølging.

  1. trøtt
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com