Lungesykdommer, inkludert kols, var den fjerde hyppigste dødsårsaken i Norge i fjor. Om lag syv prosent av den norske befolkningen over 40 år, har kols.
Kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid.
Det kan ifølge Helsenorge.no føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt.
Sykdommen utvikles gradvis, og det kan ta flere tiår før man merker de første symptomene.
Vanlige symptomer er langvarig hoste (røykhoste), slim fra lungene med oppspytt og tung pust ved anstrengelse.
Kols er den sykdommen som øker raskest i verden, og beregninger viser at innen 2020 vil kols være den tredje viktigste dødsårsaken internasjonalt.
Fysisk aktivitet er best
Dersom man først har blitt rammet av kols, er det dessverre umulig å reparere den tapte lungefunksjonen. De fleste får noe hjelp av medisiner, men ifølge spesialist i lungesykdom og indremedisin, Olav Kåre Refvem, er det helt klart fysisk aktivitet som er det mest effektive for å holde sykdommen i sjakk.
– Å være i fysisk aktivitet er det viktigste pasienter med kols gjør. Det som gir best effekt er intervalltrening tilpasset den formen du er i, sier Refvem til Dagbladet.
Lungespesialisten foretrekker å snakke om fysisk aktivitet framfor trening, fordi sistnevnte kan høres voldsomt ut for folk med dårlig pust.
– Det er viktig å belaste kroppen, men det trenger ikke å være så veldig ekstremt. Poenget er at man holder et visst aktivitetsnivå, slik at pusten blir bedre på sikt, sier han til avisa.
En annen fare med å være passiv er at det gjerne fører til at man går opp i vekt. Flere kilo å fra på vil ytterligere forverre pusten for en kols-pasient.
Alt i alt ser Refvem aktivitet som den aller beste medisinen mot den fryktede lungesykdommen.