Forsiden Nyheter Denne reseptfrie tabletten kan redde livet ditt ved hjerteinfarkt

Denne reseptfrie tabletten kan redde livet ditt ved hjerteinfarkt

Smertestillende tabletter som inneholder acetylsalisylsyre, som for eksempel Aspirin, kan redde livet ditt ved et hjerteinfarkt. Lege anbefaler folk i risikosonen å vurdere alltid å ha en slik i lommen.

Acetylsalisylsyre virker blodfortynnende, og sørger for at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

«Eldre som er i risikosonen bør vurdere å ha disse tablettene tilgjengelig», sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til NRK.

Kan redde livet ditt eller andres

Reklame

tabletter
Tabletten kan redde liv. Foto: Canva

Norske helsemyndigheter har vært tilbakeholdne med å gi råd om at folk i risikosonen bør ha disse tablettene tilgjengelig. Men nå går Steinar Madsen i Statens legemiddelverk ut og råder folk til å vurdere å ha tablettene i medisinskapet sitt.

«Det kan være lurt for de over 65 år å ha disse tilgjengelig. Vi vet at det å tilføre 300 milligram acetylsalisylsyre reduserer risikoen for å dø betraktelig. Disse tablettene kan redde liv ved hjerteinfarkt», sier han.

Har alltid to tabletter i lommeboka

Ifølge NRK, kan disse smertestillende tablettene være avgjørende dersom du befinner deg langt fra folk, og plutselig får sterke brystsmerter.

«Jeg har alltid to tabletter med meg i lommeboka. Ikke bare for meg selv, men også hvis noen andre trenger hjelp, sier Madsen, og legger til at han har hatt bruk for dem et par ganger.

«En gang jeg var på fjellet, hjalp jeg en mann med akutte brystsmerter. Han fikk en tablett av meg, mens vi ventet på luftambulansen», forteller Madsen, som også er hjertespesialist.

LES OGSÅ
Kommunen har snudd - nå får Ingebrigt (94) og Kåre (94) bo sammen med konene sine!

Må ringe 113

Helge Istad er spesialrådgiver i hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han er enig med Steinar Madsen.

«Det er fint at Madsen og Legemiddelverket går ut med denne informasjonen, slik at folk kan ta individuelle valg i samråd med lege. Eldre med høyt blodtrykk eller som røyker, bør ha disse tablettene tilgjengelig», sier han.

Steinar Madsen understreker at man alltid må ringe 113 ved akutte brystsmerter, og ikke bare ta en smertestillende og håpe at det går over.

 

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT