lørdag, desember 7, 2019
Nyheter Denne reseptfrie tabletten kan redde livet ditt ved hjerteinfarkt

Denne reseptfrie tabletten kan redde livet ditt ved hjerteinfarkt

-

Smertestillende tabletter som inneholder acetylsalisylsyre, som for eksempel Aspirin, kan redde livet ditt ved et hjerteinfarkt. Lege anbefaler folk i risikosonen å vurdere alltid å ha en slik i lommen.

Acetylsalisylsyre virker blodfortynnende, og sørger for at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

«Eldre som er i risikosonen bør vurdere å ha disse tablettene tilgjengelig», sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til NRK.

Kan redde livet ditt eller andres

tabletter
Tabletten kan redde liv. Foto: Canva

Norske helsemyndigheter har vært tilbakeholdne med å gi råd om at folk i risikosonen bør ha disse tablettene tilgjengelig. Men nå går Steinar Madsen i Statens legemiddelverk ut og råder folk til å vurdere å ha tablettene i medisinskapet sitt.

«Det kan være lurt for de over 65 år å ha disse tilgjengelig. Vi vet at det å tilføre 300 milligram acetylsalisylsyre reduserer risikoen for å dø betraktelig. Disse tablettene kan redde liv ved hjerteinfarkt», sier han.

Har alltid to tabletter i lommeboka

Ifølge NRK, kan disse smertestillende tablettene være avgjørende dersom du befinner deg langt fra folk, og plutselig får sterke brystsmerter.

«Jeg har alltid to tabletter med meg i lommeboka. Ikke bare for meg selv, men også hvis noen andre trenger hjelp, sier Madsen, og legger til at han har hatt bruk for dem et par ganger.

«En gang jeg var på fjellet, hjalp jeg en mann med akutte brystsmerter. Han fikk en tablett av meg, mens vi ventet på luftambulansen», forteller Madsen, som også er hjertespesialist.

Må ringe 113

Helge Istad er spesialrådgiver i hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han er enig med Steinar Madsen.

«Det er fint at Madsen og Legemiddelverket går ut med denne informasjonen, slik at folk kan ta individuelle valg i samråd med lege. Eldre med høyt blodtrykk eller som røyker, bør ha disse tablettene tilgjengelig», sier han.

Steinar Madsen understreker at man alltid må ringe 113 ved akutte brystsmerter, og ikke bare ta en smertestillende og håpe at det går over.

 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Lisa Tønne med ny karriere – Blir travkusk

Komiker og podcaster Lisa Tønne har som mål å debutere som travkusk til våren. De to siste månedene har hun trent hardt i en...

Etter sønnen tok livet sitt, fant Tove Irene et helt bokmanus på pc-en hans

Sivert (20) valgte å avslutte livet sitt en natt i februar for snart fire år siden. Da foreldrene hans kom til hybelen, sto pc-en...

Farmen-Agna om lammelsene etter blåttbittet: – Visste ikke hvor galt det var

Søndag er det semifinale i Farmen. Og en av de tre som står igjen, er Agna Hollekve. Hun fikk påvist borreliose under oppholdet etter...