in ,

Denne treningen forbrenner mest fett

Flere og flere studier peker på en treningsform som er ekstra effektiv for fettbrenning.

Med styrke- og vekttrening bygges muskler. Men det fører også til flere andre prosesser i kroppen – og nå skriver VG at en studie fra University of Kentucky i USA støtter opp under den økende kunnskapen om at styrketrening har unike egenskaper når det gjelder fettforbrenning, og dermed kan spille en viktig rolle om man ønsker vektnedgang.

Les også: Slik trener du etter din alder, og får best resultater

Den ene faktoren er at musklene er aktive og forbrenner kalorier. Etter et halvt år med styrketrening, vil musklene forbrenne flere kalorier bare ved at de er blitt større.

Samtidig har styrketrening en effekt på fettlagrene, der det ser ut til at forbrenningen skjer umiddelbart etter trening. VG skriver at man forenklet sett kan si at muskler og fett «snakker» sammen rett etter en treningsøkt.

Les også: Fedmeprofessor: Fem råd for varig vektnedgang

Når musklene belastes frigjøres nemlig partikler (ekstracellulære vesikler) som gir fettcellene beskjed om å gå inn i forbrenningsmodus.

Og som om ikke det at styrketrening gir fettcellene beskjed om å gå inn i forbrenningsmodus er god nok grunn til å vurdere å pumpe jern – styrketrening hjelper også mot depresjon.

Forskerne har konkludert med at det har så god effekt, at det faktisk kan betraktes som en klinisk behandling.

Les også: Han har gjort den samme øvelsen 100 ganger om dagen i ti år: – Den er fantastisk

Ifølge Forsning.no har svenske forskere gått gjennom en lang rekke kontrollerte studier, en såkalt metaanalyse. Den viser at styrketrening flere ganger i uka har en positiv effekt.

«Styrketrening reduserer symptomene så effektivt at det har klinisk betydning. Det er omtrent like effektivt som medisiner», sier Mats Hallgren til Forskning.no. Han er førsteamanuensis ved Karolinska Instituttet i Stockholm.

Les også: Er Janice verdens sprekeste bestemor? I en alder av 75 trener hun bodybuilding tre dager i uken

Grunnen til at styrketrening virker på depresjon kan ifølge Forskning.no ha med inflammasjon å gjøre.

«Hos stort sett alle deprimerte ser man et høyt nivå av inflammasjon i blodet, og det er trolig en medvirkende årsak», sier Pernille Højman, seniorforsker ved Center for Inflammation og Metabolisme ved Rigshospitalet i Danmark.

Betennelsestilstanden gjør at kroppen gjør om stoffet tryptofan, som også brukes til å danne «lykkehormonet» serotonin, til stoffer som påvirker hjernecellene negativt.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Fyrstinne Charlene ble alvorlig syk i Sør-Afrika

Eieren hører lyden av krem på boks – se den morsomme «tyven»