Forsiden Forskning Denne urten kan blant annet senke blodtrykket, kurere hoste og lindre menstruasjonsmerter

Denne urten kan blant annet senke blodtrykket, kurere hoste og lindre menstruasjonsmerter

Timian blir gjerne brukt som smakstilsetting i matlaging, men kanskje ikke så ofte? Det bør du gjøre noe med. Timian hører til noen av de eldste medisinplanter og er blitt brukt som bakteriedrepende medisin i flere tusen år.

Urten har også blitt brukt til å lege sår og motarbeide infeksjoner, men aller mest kjent er den som effektiv medisin mot kikhoste.

Her kommer fem helsefordeler ved å innta litt Timian hver dag!

1. Kan senke blodtrykket

Timian som vokser i Pakistan og Afghanistan, har vist seg at kunne minske hjertefrekvensen under høyt blodtrykk, sier pakistanske forskere.

Studiet nevner også muligheter for at timian kan senke kolesteroltallet i blodet. Kanskje du burde prøve å erstatte salt med Timian i maten din – hjertet ditt vil takke deg!

2. Beskytter mod bakterier

Timianolje, som utvinnes fra plantens blad, har vist seg å være særdeles effektiv mot flere bakterier.

Forskning har vist at oljen er 25 ganger mer effektiv mot mikroorganismer sammenlignet med deinfeksjonsmiddelet fenol skriver Shenet.se.

3. Kurerer hoste

Timian brukes ofte som kur mot hoste og forskning har vist, at en kombinasjon av timian og efeu kan bidra til å lindre irritasioner i halsen og andre symptomer på akutt bronkitt.

LES OGSÅ
Forskning: En porsjon popkorn om dagen gir kroppen din masse fullkorn og nyttige anitoksidanter
LES OGSÅ
Er du venstrehendt? I så fall kan du være smartere enn 90% av resten av befolkningen

Neste gang du har hoste eller har vondt i halsen kan det altså være verdt å lage deg en timiante. Drikk 1-3 kopper om dagen for best effekt. Du lager den enkelt ved å blande 1 teskje timian og 2 dl kokende vann. La trekke i 10 minutter og nyt teen. Du blir forundret over resultatet mener urteterapeut Henriette Kress.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er beverage-1869716_960_720-1.jpg
Foto: Pixabay

4. Booster immunforsvaret

Gi deg selv påfyll med vitaminer. Timian er fylt med mineraler og C-vitaminer. Planten er også en god kilde til A-vitamin.

Et også annet godt tips, er å drikke te dersom du har vanskelig for å fordøyte maten, eller om du har diaré. Hell en kopp med kokende vann over 1-2 full teskjeer med tørket timian, la det trekke i 10 minutter og drikk det tre ganger daglig mellom måltidene.

5. Lindrer menstruasjonssmerter

Timian har faktisk vist seg å virke minst så smertestillende mot mensturajsonssmerter som ibuprofen.

I dette studie fikk 84 kvinnelige studenter ibuprofen, timianolje eller placebo mot menstruasjonssmerter. Det viste seg at testpersonerne, som fikk timian, oplevede færre smerter.

Del gjerne videre slik at flere kan nytte fordelene av denne fantastiske urten!

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...