Hjem Dyr Denne utrolige katterasen trenger ikke drikke vann

Denne utrolige katterasen trenger ikke drikke vann

av Anne C. Olsen

Sandkatten kan se ut som en søt og uskyldig pus, men den er en supereffektiv drapsmaskin som raider ørkenen for spiselige ofre.

Sandkatten (Felis margarita) er et rovdyr i kattefamilien. Pelsen er gulbrun til gråbrun, opplyser Store norske leksikon. Halen er ringmønstret med svart spiss. Hodet er langt bredere enn for de fleste kattearter, og den har avsmalnende ører.

Øynene er store og fremoverrettede. Sandkattene blir 40–57 cm lange, halen er mellom 25 og 35 cm og de veier 2–3,4 kg.

For en katteelsker er det nesten umulig å ikke bli betatt av disse vakre kattedyrene. Men de er så absolutt ikke noen «kosepuser».

Insekter, krypdyr og smågnagere som kommer ut for sandkattens effektive labber vet akkurat hvor nådeløse denne kattearten er når de jakter.  

Kattene har en bred, men ikke sammenhengende, utbredelse gjennom ørkenene i Nord-Afrika og sørvest og sentral-Asia.

Persian sand cat (Felis margarita thinobia). Foto: Payman sazesh / Wikimedia Commons

Ifølge ZME Science er de er noen einstøinger, så det er svært sjelden at folk faktisk opplever å se dem ute i naturen. Og det er ikke bare mennesker de unngår – de holder seg også unna andre sandkatter. Det vil si unntatt akkurat i paringssesongen, som er i april. Når sandkattene skal pare seg, godtar de omgang med andre artsfeller. Sandkattene liker egentlig kun en type selskap – og det er selskapet til byttedyrene.

Arten er også ekstremt spenstig, og har tykk pels på potene sine. Det gjør dem i stand til å leve i de store temperatursvingningene i ørkene, der gradestokken kan vise både svært høye og svært lave tall. De lange hårene som vokser mellom tærne skaper en pute av pels over fotputene som isolerer den fra den veldig varme sanden.

Sandkatter kan lett leve i områder milevis fra vann. Om de kommer forbi en vannkilde, vil de drikke. Men de får tilstrekkelig hydrering fra byttene sine – som vanligvis er ethvert dyr som er mindre enn dem selv.

Siden arten er så sky, er det usikkert hvor mange sandkatter som egentlig finnes. Men de vakre dyrene er listet som en «nær truet» art på IUCN-listen. Tapet av sanddyner på grunn av menneskeskapt aktivitet, ødelegger artens habitat, og er en stor trussel for sandkatter. I tillegg til at habitatene ødelegges av menneskelig aktivitet, er sandkatter dessverre også ofre for illegal handel og selges til folk som vil ha et dyr som er komplett uegnet som kjæledyr. De er også ettertraktede bytter for troféjegere.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.