8 av 10 nordmenn drakk alkohol i 2023. Like før nyttår planla 1 av 4 en hvit januarmåned. Forsker Gunn-Helen Øye mener dette kan bli en hvilepute for folk som drikker mye.
– Om lag 5 av 10 nordmenn drakk seks eller flere alkoholenheter ved samme anledning, minst én gang i 2023, sier Elin K. Bye, forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).
I rapporten slår FHI også fast at alkoholforbruket i befolkningen er svært skjevfordelt: Den tiendedelen som drikker mest står for om lag halvparten av det samlede alkoholkonsumet.
Da de nye nordiske ernæringsanbefalingene for 2023 ble presentert, vakte det stor oppmerksomhet: En av anbefalingene mange bet seg merke i var nemlig rådet om null alkoholforbruk. De norske rådene er foreløpig ikke like strikse, vil i løpet av 2024 vil de bli oppdatert basert på den nordiske rapporten. Da kan det tenkes at det blir kutt i de offisielle norske rådene for maks alkoholinntak også.
1 av 4 vil ha «Dry January»
Hvit januar er en internasjonal helsekampanje, som går ut på å ikke drikke alkohol i hele januar. I Norge presenteres den på Juventes nettside Bedre Uten. Tanken bak er at man i løpet av den måneden kan forvente å oppleve bedre søvnkvalitet, mer energi, bedre hukommelse – generelt sett bedre helse, mens man i tillegg sparer en del penger.
Like før nyttår ble det kjent at hver fjerde nordmann har vurdert en hvit måned i januar. Tallene kom frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Vi er glade for å se at så mange har vurdert å ta en måned pause fra alkoholen. En hvit måned har mange positive effekter. Ikke minst etter en desember hvor det kan bli litt mye av mye. Det gir positive helseeffekter og en god mulighet til refleksjon over egne alkoholvaner, uttalte generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, i en pressemelding fra alkovettorganisasjonen der de presenterte tallene fra undersøkelsen.
Lege og forsker Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest stiller seg positiv til alkogrepet, og peker på en rekke fordeler med å prøve ut en alkoholfri måned.
– Det er en god måte å bli bevisst hvordan alkoholen påvirker kroppen og psyken. I tillegg kan en pause fra alkohol ha en rekke positive konsekvenser, som bedre søvnkvalitet, vektnedgang og bedre form. Tar man med seg bedre vaner etter en slik måned kan det også bidra til bedre helse og redusert risiko for mange sykdommer, sier Lid.
Kan bli en hvilepute
Men alle er ikke like opprømt over at en fjerdedel av oss planlegger alkokutt i januar: Forsker og tørrlagt alkoholiker, Gunn-Helen Øye, mener dette kan være en hvilepute for folk som drikker for mye.
– Den måneden tror jeg alle vil greie. Det er jo bare fire helger, sier Øye til Aftenposten, der hun advarer mot å tenke at én hvit måned kan bøte for en uheldig drikkekultur resten av året.
Øye viser til at alkohol har fått en helt sentral plass i den norske kosen, og mener drikkekulturen vår kan være farlig for dem med en sårbarhet for avhengighet. Hun foreslår 100 hvite dager for å få en reell forståelse av hvordan man fungerer uten alkohol og for å oppnå helsegevinster. Og uansett om man drikker for mye eller ikke, så anbefaler hun alle å prøve minst 100 hvite dager.
Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, understreker at de ikke anbefaler hvit måned som en enkel løsning på mer komplekse utfordringer med alkohol.
– Jeg tenker hvit januar, eller en hvit måned, er et flott mål å sette seg. Men folk er forskjellige og trenger kanskje ulike mål og metoder for å redusere mengden alkohol man drikker, sier hun til avisa.