in

Derfor anbefaler politiet at Pride- arrangementer i hele landet utsettes

Image by Boris Štromar from Pixabay

I dag har Politidirektoratet anbefalt at alle Pride-arrangementer blir midlertidig utsatt i alle politidistriktene. Bakgrunnen er trusselvurderingen fra PST og at situasjonen fortsatt er uavklart.

Mandag var det mange som ble skuffet da politiet anbefalte å utsette et Pride-arrangement på Rådhusplassen i Oslo, og flere tusen strømmet tross politiets råd til solidaritetsmarkeringen.

Tirsdag er rådet at alle Pride-arrangementer over hele landet midlertidig blir utsatt. Dette opplyser politiet i en pressemelding.

– Dette er ingen enkel beslutning for politiet. Den påvirker samfunnet og spesielt det skeive miljøet. Terskelen for å anbefale tiltak som innskrenker folks rett til å samle seg skal være høy og beslutningen godt begrunnet. Når vi nå anbefaler at Pride-arrangement ikke gjennomføres de nærmeste dagene, så er det på bakgrunn av trusselvurderingen og informasjon fra etterforskningen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Alvorlig og uavklart trusselsituasjon

Natt til 25. juni ble det gjennomført et mulig terrorangrep i Oslo, der to liv gikk tapt og mange ble skadde.

I dagene som fulgte har flere arrangementer i Oslo blitt utsatt etter politiets anbefalinger. I andre deler av landet har Pride-arrangementer blitt gjennomført som planlagt.

Politidirektoratet har mandag hatt møte med alle politimestrene. PST var til stede og orienterte om siste utvikling i trusselsituasjonen, og gjorde nærmere rede for den høye graden av usikkerhet som foreligger.

Basert på den uavklarte situasjonen anbefaler Politidirektoratet at Pride-arrangement utsettes inntil trusselen er mer avklart.

– Politiets hovedoppgave er å ivareta befolkningens sikkerhet. Basert på etterretningsinformasjon fra PST har politiet funnet det nødvendig å komme med denne anbefalingen, avslutter Bjørnland.

Den endelige beslutningen om råd til arrangører og sikring av de enkelte arrangement gjøres av det enkelte politidistrikt. Det er ventet en ny trusselvurdering fra PST om kort tid.

Mangler oversikt

En av årsakene til at politiet fraråder alle pride-arrangementer skal være at de mangler oversikt over flere personer i et bestemt miljø.

– Vi snakker konkret om miljøer som støtter ekstrem islamisme og som mener at vold er legitimt for å oppnå sine mål. Og i denne situasjonen er det det skeive miljøet som de rett og slett har fokus på, sa PST-sjef Roger Berg til NRK da Pride-markeringen i Oslo ble utsatt mandag.

Han ønsket ikke å kommentere om disse personene har kontakt med Zaniar Matapour som er fengslet etter at to mennesker ble drept og 21 skadet i Oslo-skytingen som PST vurderer som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

elbil

Fredag skjer en svært gledelig endring el-bilister vil merke på lommeboka

mor

5 grunner til hvorfor du bør reise på ferie med moren din