søndag, mai 16, 2021

Derfor blir du så oppslukt av rollefigurer du ser på TV

Mest lest nå

Har du enkelte oppdiktede favorittkarakterer på TV eller i bøkenes verden du rett og slett er helt «oppslukt» av?

Enkelte kan bli så begeistret for rollefigurer de finner på TV eller i bøker, at disse blir favoritt-«personer», nesten på linje med ekte venner.


Psykologiforskere ved Ohio State University har prøvd å finne ut hvorfor noen blir så betatt av rollefigurer fra fiksjonens verden. Forskning.no skriver at forskerne fulgte fans av HBO-serien Game of Thrones.

– Det var stor variasjon i rollefigurene som mange ble knyttet til, sier Timothy Broom i en pressemelding. Han ledet studien og er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Ohio State University.

Et av hovedfunnene blant deltakere som identifiserte seg med rollefigurers typiske karaktertrekk var at de i svært stor grad ble engasjert i følelsene til rollefigurene i romaner og fiksjonsfilmer eller TV-serier.

Ventral medial prefrontal cortex er en delen av hjernen som aktiveres når vi tenker på oss selv, og til en viss grad når vi tenker på nære venner. De som sa de identifiserte seg sterkt med fiktive figurers egenskaper viste spesielt høy aktivitet i denne delen av hjernen når de skulle vurderer yndlings-rollefiguren sin.

Forskerne har også en teori om hvorfor det er slik:

– For noen mennesker er fiksjon en sjanse til å ta andre identiteter, se verden gjennom andres øyne og returnere fra slike erfaringer som en litt forandret person, sier Dylan Wagner, medforsker og førsteamanuensis i psykologi ved Ohio State ifølge Forskning.no.

Tidligere studier har vist at når mennesker opplever historier som om de var en av rolleinnehaverne, så oppstår det en tilknytning til karakteren. 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter