Hjem Helse Derfor blir du trøtt av å sove lenge

Derfor blir du trøtt av å sove lenge

Når det endelig er helg eller ferie kan det være godt å sove bare litt ekstra. Men pass på at det ikke blir lenge ekstra, advarer søvnekspert Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

– De fleste voksne mennesker vil normalt klare seg med syv til ni timer søvn. Kommer du opp i et antall som elleve timer kan man ha hypersomni, påfallende forhøyet søvnbehov. Men det trenger absolutt ikke være en sykdom som er grunnen, forklarer han til KK.

Man skulle tro man blir mer uthvilt av å sove ekstra lenge. Samtidig har du sikkert kjent at du blir groggy om du sover for lenge?

– I prinsippet skal man ikke bli trøttere av å sove lenge, men kvaliteten på søvnen kan påvirke hvor uthvilt du føler deg, sier Pallesen.

Hvis søvnen er dårlig vil du ikke føle deg mer uthvilt. Noen kan ha pustestopp om natta og derfor ikke få ordentlig søvnkvalitet. Andre kan rett og slett bare sove veldig lett, og derfor våkne mange ganger.

Du får kanskje ikke nok dagslys

Om du ikke kjenner deg igjen i noen av delene, og har god søvnkvalitet kan du fortsatt bli mindre opplagt av å sove lenge: En forklaring på det er at du ikke får nok stimulerende inntrykk fordi du sover.

– Sover du lenge får du kanskje ikke nok dagslys. I tillegg kan du havne i dyp søvn igjen hvis du sover lenger enn anbefalt. Våkner du av dyp søvn vil du føle seg veldig groggy og det tar lenger tid å komme til seg selv igjen, sier Pallesen til KK.

Når folk sier de er søvnige i helgene er det ofte fordi de får mindre stimulans enn de er vant til.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com