Du har sikkert sett det selv også: Noen ganger får mørk sjokolade eller melkesjokolade en slags hvit glans eller hvite flekker.
Selv om sjokoladen har fått et hvitt belegg, eller hvite flekker, så er det fortesatt trygt å spise den, slår nettstedet Livescience fast.
Det hvite «sløret» eller de hvite flekkene som av og til kan sees på mørk sjokolade og melkesjokolade er resultatet av en naturlig helt reaksjon som kalles fettblomstring.
Ifølge nettsiden Livescience oppstår sjokoladeblomstring når molekyler i godteriet begynner å bevege seg.
Fettblomstring oppstår hvis sjokoladen har blitt oppbevart i feil – og gjerne for varm – temperatur. Feil temperatur skaper sprekker i sjokoladen, og gjør at fettpartikler i sjokoladen kan trekke mot overflaten. Her krystalliseres fettet, og et hvitt belegg dannes, skriver Independent ifølge nettestedet Godt.no.
Det er rett og slett kakaosmøret som migrerer opp til overflaten av sjokoladen på grunn av varme, lyseksponering eller feil håndtering.
Sjokolade kan også utsettes for «sukkerblomstring». Dette oppstår hvis sjokoladen utsettes for fuktighet eller kondens. Da løser sukkeret seg opp, og krystalliserer seg på ny som et hvitt pulveraktig belegg utenpå sjokoladen når fuktigheten fordamper, skriver sjokoladeprodusenten Callebaut.
Helt ufarlig
Sjokolademester Bruno Gerard står bak sjokoladebutikkene SebastienBruno, og kan fortelle at det er helt ufarlig å spise sjokolade som har fått dette hvite fettbelegget.
– Det er bare kakaofettet som viser seg på utsiden av sjokoladen, men det er ikke farlig å spise. Smaken endrer seg heller ikke noe særlig, men konsistensen kan føles annerledes, sier Gerard til Godt.no.
Man kan «forebygge» blomstringen ved å oppbevare sjokoladen riktig.
NRK har skrevet om hva som er den optimale oppbevaringstemperaturen for sjokolade: Her svarte ekspertene svarte både mellom 22-24 grader, mellom 16-18 grader og mellom 10-20 grader. Med andre ord skal sjokolade verken oppbevares for kaldt – eller for varmt.