Hjem Forskning Derfor bør du aldri kaste barnas melketenner

Derfor bør du aldri kaste barnas melketenner

De fleste foreldre har opplevd det magiske øyeblikket: Den første løse tanna. Det lille smilet med glippe. Gleden over besøk fra tannfeen.

Men visste du at disse små tennene ikke bare har følelsesmessig verdi – de kan faktisk få en avgjørende medisinsk betydning i fremtiden?

En liten tann med enormt potensial

Det mange ikke vet, er at melketenner inneholder verdifulle stamceller. Stamceller er kroppens byggeklosser – de kan utvikle seg til ulike typer celler og brukes til å reparere skader, behandle sykdommer og til og med gjenoppbygge organer.

– Det er allerede gjort lovende forskning på hvordan stamceller fra melketenner kan brukes i behandling av blant annet diabetes, hjerteproblemer, og enkelte former for kreft, sier forskere ifølge Healthline og [Mayo Clinic].

Hvorfor melketenner?

Sammenlignet med stamceller fra benmarg eller navlestrengsblod, er cellene fra melketenner ofte mer livskraftige og enkle å hente ut – hvis de behandles riktig.

Tenk på det som en «biologisk forsikring» for barnet ditt. I fremtiden kan disse cellene være forskjellen på liv og død – særlig hvis det oppstår arvelige sykdommer i familien.

I fremtiden kan det vise seg at det lønnet seg å ta vare på melketennene.

Hvordan tar man vare på en melketann?

💡 Hvis du bare vil ta vare på tanna som et minne, er det nok å rense den forsiktig og oppbevare den i en liten boks.

🧪 Men hvis du vil bevare stamcellene, må tanna fryses og lagres profesjonelt.

​Per i dag finnes det ingen stamcellebanker i Norge som spesialiserer seg på å lagre stamceller fra melketenner. Imidlertid tilbyr flere internasjonale selskaper, som StemSave og ToothBank , tjenester for innsamling og lagring av slike stamceller. Disse selskapene kan samarbeide med tannleger over hele verden for å legge til rette for prosessen.​

Neste gang du legger en liten tann under hodeputa, tenk på hva som egentlig ligger der: Et mulig fremtidig verktøy for liv og helse.

Forskning og ekspertuttalelser om stamceller fra melketenner (SHED)

Shi, S. et al. (2003) – PNAS: Første studie som identifiserte SHED (Stem Cells from Human Exfoliated Deciduous Teeth). Dr. Songtao Shi uttaler at SHED er tilgjengelig, lett å høste, og har stort terapeutisk potensial innen regenerativ medisin.

Govindasamy, V. et al. (2010) – PMC (PubMed Central): Studie som viser hvordan SHED kan isoleres og brukes til vevsregenerasjon. Bekrefter at cellene har immunmodulerende og antiinflammatoriske egenskaper.

Karaöz, E. et al. (2011) – Stem Cells International

  1. snus

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com