Hjem Hus og hjem Derfor bør du bruke eddik i klesvasken

Derfor bør du bruke eddik i klesvasken

Det er vel få følelser som er bedre enn å synke nyvasket og ren ned i deilig mykt sengetøy etter en lang og hektisk dag. Hvis det så også lukter godt er det bare enda bedre.

Problemet er bare at skal man få til dette på en så effektiv måte som mulig, krever det som regel kjemikalier. I form av et skyllemiddel som tilsettes i forbindelse med vask. Ulempen med dette er at man ikke alltid vet hva som er i, med potensielle farer for allergier og lignende som resultat.

Riktignok finnes det mange gode og miljøvennlige alternativer, men faktisk kan man også lage det selv – og sannsynligvis har man allerede alt man trenger. I kjøkkenskapet hjemme. Nemlig eddik.

Eddik har den samme mykgjørende effekten som tradisjonelle skyllemidler, men til gjengjeld er eddik ufarlig for naturen. Dessuten bidrar eddik til å holde vaskemaskinen ren samtidig som det nøytraliserer lukt i klærne.

Det aller beste er konsentrert eddik uten tilsetningsstoffer (krydderier og lignende), og man skal bare bruke maksimalt en kvart desiliter per vask, litt avhengig av stoffet man vasker.

Man kan også blande eddiken med eteriske oljer og vann og dermed lage sitt eget skyllemiddel, som er både miljøvennlig, billig og minst like effektivt som det man kjøper på butikken.

Den svenske avisen Expressen har publisert en oppskrift mange benytter seg av, men man kan også eksperimentere litt på egenhånd og se hva man liker.

Dette trenger man:

9 desiliter kokt og deretter avkjølt vann.

3 desiliter eddikessens

Cirka ti dråper eterisk lavendelsolje.

Dette gjør man:

Man blander vannet, eddikessensen og oljen i en vanlig ren flaske, ryster godt, voila, ferdig.

Så enkelt kan det gjøres. Del gjerne dette tipset slik at flere får øynene  opp for hvor enkelt det kan være å lage sitt eget skyllemiddel.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com