Hjem Helse Derfor bør du bruke smør og ikke margarin

Derfor bør du bruke smør og ikke margarin

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I matlagingens verden står valget mellom smør og margarin som et hyppig diskusjonstema. Mens noen foretrekker margarin for dens påståtte helsefordeler, trekker andre frem smørets naturlighet og smak som avgjørende faktorer. Her undersøker vi hvorfor smør kan være et bedre valg enn margarin.

Når man leser på anbefalingene til Helse Norge, så foretrekkes margarin fremfor smør.

De skriver:

«Planteoljer, flytende margarin og mjuk margarin har lite mettet fett og mye umettet fett. Du bør velge disse fremfor produkt med mye mettet fett og lite umettet fett, som smør, harde margariner, palmeolje og kokosfett.»

Men er det så enkelt? Når man leser grundigere om dette temaet på nettet, er det svært mange som viser til fordeler med å bruke smør fremfor margarin (man snakker selvfølgelig alltid om moderate mengder smør!)

Naturlige ingredienser fremfor kunstige tilsetningsstoffer

Den største fordelen med smør er at det er et naturlig produkt som er laget på syrnet fløte, og gjerne tilsatt litt salt for smakens skyld. Med andre ord inneholder ikke smør noen tilsetningsstoffer (hvis vi ser bort fra saltet, da). I motsetning til dette, krever produksjonen av margarin en rekke kunstige tilsetningsstoffer for å etterligne smør både i smak og konsistens, inkludert emulgatorer som lecitin (E-nummer E 322).

Ingen palmolje

Margarin inneholder ofte palmolje, et fett som er kritisert for sine miljømessige og helsemessige konsekvenser. Palmoljeproduksjon er en ledende årsak til avskoging og tap av biodiversitet. Smør, derimot, er fritt for palmolje, noe som gjør det til et mer miljøvennlig valg.

Om du skal kjøpe margarin, kan det være lurt å sjekke om den typen du kjøper faktisk inneholder palmeolje eller ikke. Mills skriver for eksempel på sine nettsider at deres margarin ikke inneholder palmeolje.

Smaksforsterker

Smør er kjent for sin evne til å forsterke smaker. Det er spesielt sant når det gjelder steking av råvarer som fisk og kjøtt, som utvikler en rikere og mer kompleks smak i smør sammenlignet med margarin. Uten behov for kunstige aromer, tilbyr smør en autentisk og uforlignelig smaksopplevelse.

En interessant og praktisk egenskap ved smør er dens funksjon som en «innebygd steketermometer». Når en klatt smør har smeltet i pannen og sluttet å frese, indikerer det at pannen har nådd riktig temperatur for steking. Denne enkle indikatoren kan hjelpe kokker på alle nivåer med å oppnå perfekte stekeresultater.

Økonomisk støtte til bonden

Valget av mindre bearbeidede produkter som smør gir ofte mer av salgsinntektene direkte tilbake til produsentene – i dette tilfellet, bøndene. I kontrast kan en større andel av inntektene fra salg av mer bearbeidede produkter som margarin ende opp hos matindustrien.

smør
Foretrekker du smør eller margarin? Foto: Pexels

Kostholdsekspert Fedon Lindberg anbefaler å bruke smør fremfor margarin. I en artikkel rettet mot veiledning om sunnere valg av pålegg understreker Lindberg at selv om smør bør konsumeres i moderate mengder, er det et bedre alternativ enn margarin, uavhengig av om det er lettversjoner eller ikke. Som et mellomvei-alternativ fremhever han Bremykt, som kombinerer smørets kvaliteter med sunne egenskaper fra rapsolje, ifølge et intervju med KK.

– Små mengder smør er bra. Jeg anbefaler ikke margariner, lett eller ei. Et alternativ til smør er Bremykt, som er en blanding av smør og rapsolje, sa han.

Selv om Lindberg fremhever fordelene med smør over margarin, legger han også vekt på viktigheten av å konsumere det i moderate mengder. Dette rådet er i tråd med de generelle anbefalingene for et balansert kosthold, hvor moderering er nøkkelen til å opprettholde god helse.

Tidligere ble mettet fett, som finnes i smør, ofte ansett som ugunstig for hjertehelsen. Imidlertid har nyere forskning nyansert dette bildet. En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition fant ingen overbevisende bevis på at mettet fett øker risikoen for hjertesykdommer. Tvert imot kan naturlige produkter som smør, konsumeres som en del av et balansert kosthold, bidra til en god helse.

Margarin har ofte vært fremmet som et hjertevennlig alternativ til smør på grunn av sitt lavere innhold av mettet fett. Imidlertid har prosessen med å lage margarin, som kan inkludere hydrogenisering, vært kritisert for potensielt å introdusere trans-fettsyrer, som er koblet til hjertesykdommer.

En annen som er skeptisk til margarin er professor Fredrik Nyström. I et intervju med SVT Nyheter omtaler han margarin som «et veldig kunstig produkt».

– Margarin er et veldig rart produkt, det er kunstig fremstilt. Man vinner ingenting på å spise lettprodukter, for siden man ikke blir mett, ender man opp med å spise mer istedenfor og blir raskt sulten igjen, sier han.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com