Hjem Helse Derfor bør du spise rødbeter: En helsebombe

Derfor bør du spise rødbeter: En helsebombe

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Rødbeten er en av de minst konsumerte, men likevel en av de mest næringsrike grønnsakene vi har.

Tidligere ble rødbeter brukt som en helende plante på grunn av sine mange helsefordeler: Den beskytter leveren, kan forebygge kreft, stabilisere blodtrykket, og fungerer som et botemiddel for mange sykdommer, inkludert jernmangel som er typisk for anemi.

Rødbeter er en svært næringsrik grønnsak kjent for sin karakteristiske dype rødfarge og jordaktige smak, og er en utmerket kilde til flere viktige næringsstoffer. Her er noen grunner til at rødbeter anses som en sunn tillegg til kostholdet:

Rik på viktige næringsstoffer

Rødbeter er lavkalori, men høy på viktige vitaminer og mineraler. De inneholder vitamin C, som er viktig for immunforsvaret, og folat, som er avgjørende for DNA-syntese og reparasjon i kroppen. Videre gir de god mengder fiber som fremmer fordøyelseshelsen ved å forebygge forstoppelse og bidra til å opprettholde en sunn fordøyelseskanal.

Hjelper med blodtrykket

Rødbeter er særlig kjent for sitt høye nivå av nitrater, som har en blodtrykkssenkende effekt. Nitrater omdannes til nitritt ved hjelp av munnbakteriene og videre til nitrogenoksid i kroppen, som bidrar til å utvide blodårene og dermed senke blodtrykket. En studie publisert i «Hypertension» viste at inntak av rødbetjuice førte til betydelig reduksjon i blodtrykket hos deltagerne.

Rødbetjuice
Rødbetjuice kan være en fin måte å få i seg rødbeter på. Foto: Pixabay

Anti-inflammatoriske egenskaper

Betalainene som gir rødbeter deres rike farge, har kraftige anti-inflammatoriske egenskaper. Disse pigmentene kan bidra til å beskytte mot betennelsesrelaterte sykdommer som hjertesykdom og visse former for kreft.

En rekke studier viser at rødbeten har et høyt innhold av anti-inflammatoriske egenskaper.

Kan øke utholdenhet

Studier har vist at rødbeter kan forbedre utholdenheten ved å øke effektiviteten av mitokondriene, som er ansvarlig for å produsere energi i cellene. Dette er spesielt gunstig for atleter eller de som regelmessig engasjerer seg i fysisk aktivitet.

Bra for hjernen

Høyere inntak av nitrater, som rødbeter inneholder, har vært knyttet til bedre kognitiv funksjon. Dette skyldes muligens deres evne til å fremme utvidelse av blodårer, som dermed øker blodstrømmen til hjernen. Denne studien viser at nitratene i rødbeter kan forbedre hjernens funksjon ved å fremme utvidelsen av blodårene og dermed øke blodstrømmen til hjernen

Ved å inkludere rødbeter i kostholdet, kan man dra nytte av disse helsefordelene. Enten det er i form av juice, rå, kokt, eller stekt, er rødbeter en smakfull og fargerik måte å øke næringsinntaket på. Disse forskningsfunnene understøtter rødbetens rolle i et sunt kosthold og dens potensial til å fremme generell helse og velvære.

Slik dyrker du rødbeter selv

Å dyrke rødbeter selv er ikke vanskelig. Foto: Pixabay

Dyrking av rødbeter kan være både givende og morsomt. Rødbeter er relativt enkle å dyrke og passer godt for nybegynnere i hagebruk. Her er en trinn-for-trinn guide til hvordan du kan dyrke rødbeter i din egen hage eller i krukker:

Utstyr og materialer

  • Rødbetefrø
  • Spade eller hagerive
  • Kompost eller velmodnet gjødsel
  • Muligens sand, hvis jorden er svært kompakt
  • Vanningskanne

Trinn 1: Forbered jorden

Rødbeter trives i solrike områder med godt drenert, fruktbar jord. Start med å velge et solrikt sted i hagen din. Fjern ugress og andre rusk fra området og grav eller pløy jorden dypt for å løsne den, omtrent 20-30 cm dypt. Bland inn en god mengde kompost eller velmodnet gjødsel for å øke næringsinnholdet i jorden.

Trinn 2: Så frøene

Så rødbetefrø direkte i hagen fra tidlig vår, så snart jorden kan arbeides med. Det er også mulig å så dem i intervaller hver 14-21 dager for en kontinuerlig avling gjennom vekstsesongen. Plante frøene ca. 1-2 cm dype, med 5-10 cm avstand mellom hverandre og ca. 30 cm mellom rader hvis du lager flere rader.

Trinn 3: Tynne ut plantene

Når rødbeteplantene er noen få cm høye, begynn å tynne dem slik at de står omkring 8-10 cm fra hverandre. Dette gir plantene plass til å vokse og utvikle seg skikkelig. De tynnete plantene kan brukes som bladgrønnsaker.

Trinn 4: Vanning og vedlikehold

Vann rødbetene jevnlig, særlig i tørre perioder, for å holde jorden jevnt fuktig, men ikke gjennomvåt. Hold området fritt for ugress, og pass på å ikke skade rødbeterøttene mens du luker.

Trinn 5: Høsting

Rødbeter kan vanligvis høstes når de er på størrelse med en golfball til en tennisball, omtrent 50-70 dager etter såing, avhengig av sorten. Røttene er lettest å trekke opp fra jorden etter en lett vanning.

Trinn 6: Oppbevaring

Rødbetene kan lagres i kjøleskapet i flere uker, eller de kan oppbevares i en kasse med sand i et kjølig, mørkt sted gjennom vinteren.

  1. pjimage 29 1
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com