Hjem Hus og hjem Derfor bør du unngå skjærebrett i plast – Sjokkerende forskningsresultat

Derfor bør du unngå skjærebrett i plast – Sjokkerende forskningsresultat

Bruker du skjærebrett av plast? Det bør du gjerne revurdere.

Et innlegg på X har den siste tiden fått stor oppmerksomhet. Innlegget viser et bilde av et plastskjærebrett med riper, og teksten:

«Hver ripe viser mikroplast som beveger seg fra brettet til maten. Plastskjærebrett er onde.»

Er det virkelig sant?

Faktanettstedet Snopes ville sjekke om påstanden er sann, ettersom X-innlegget har fått tusenvis av reaksjoner og stor spredning.

Og Snopes konkluderer med at påstanden er sann.

Den underliggende påstanden om at plastskjærebrett har vist seg å avgi mikroplast i maten er sann, basert på funn publisert fra en liten skala studie i det vitenskapelige tidsskriftet til American Chemical Society (ACS), Environmental Science & Technology, den 23. mai 2023.

Vanligvis er skjærebrett laget av gummi, bambus, tre eller plast. Når mat hakkes, kuttes eller skives med kniver på disse brettene, har det vist seg at små biter av materialet løsner. Spesielt frigjøres små deler av plast i noen matprodukter som er tilberedt på skjærebrett.

Forskerne fant at plastskjærebrett var en «betydelig kilde til mikroplast i menneskelig mat», skriver Snopes.

Og det er ikke bare skjærebrett som mikroplast stammer fra. I 2021 fastslo forskere ved Dalian University of Technology i Kina at plastemballasje kan forurense frukt og grønnsaker. Mikrobølgeovn og oppvarming av plastprodukter har også vist seg å frigjøre mikroplast i maten.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com