Hjem Forskning Derfor bør du vente med å kjøpe ny mobil: – har enorme konsekvenser

Derfor bør du vente med å kjøpe ny mobil: – har enorme konsekvenser

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mange kjøper stadig nye mobiltelefoner, og ønsker å ha de nyeste og beste telefonene på markedet. Det er på tide å få snudd denne trenden. Nå viser nemlig en ny rapport at hvis vi beholder mobilen ett år lenger, kan vi spare CO₂-utslipp tilsvarende det en million fossilbiler slipper ut i året.

Den nye rapporten er utarbeidet av European Environmental Beurau. EEB er et nettverk bestående av 150 miljøvernorganisasjoner i Europa skriver TEK.NO.

Anja Bakken Riise, leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender sier følgende:

– Nordmenn er storforbrukere av mobiltelefoner. Det har enorme konsekvenser for både klima og miljø, og derfor bør vi beholde telefonene våre så lenge som overhodet mulig.

Detter er noen av funnene fra EEB sine undersøkelser:

  • Produksjon, salg og bruk av smarttelefoner har størst klimåpåvirkning av produktene vaskemaskiner, PC-er, mobiltelefoner og støvsugere. Blant annet fordi flere av komponentene inneholder grunnstoffer som er regnet som kritiske råvarer.
  • Dersom alle i Europa har mobilen sin ett år lenger, kan vi samlet spare CO₂-utslipp tilsvarende det én million fossile biler slipper ut i året, omtrent to millioner CO₂, er konklusjonen fra rapporten.

Foto: Pixabay

 

Regnestykket har tatt utganspunkt i at en mobiltelefon i Europa har en forventet levetid på tre år.

Bakken Riise mener at det er mange grunner til at nordmenn bytter telefon unødvendig ofte. Hun forklarer at siden mobilprodusentene tjener penger på å selge flest mulig telefoner, så lager de nye mobiler med minimale forandringer, men nok til at mange føler at de må ha den nyeste versjonen på markedet.

Noen av produsentene gjør det også vanskelig å reparere mobilen, for eksempel apple, som ikke tilbyr reservedeler til uavhengide reperatører.

En tredje grunn er software-oppdateringer, forklarer hun. For noen uker siden skrev TEK om at Vipps snart slutter å virke på eldre mobiler fordi de har oppdatert appen sin. Da blir man nesten tvunget til å kjøpe en nyere telefon dersom man fortsatt ønsker å bruke Vipps sier Riise.

Noe å tenke over neste gang det frister med en ny mobil? Del gjerne saken videre!

LES OGSÅ: Norsk professor: mobiltelefoner er som sigaretter, forby det til barn under 16 år

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com