lørdag, april 17, 2021

Derfor dør det færre i den andre korona-bølgen, til tross for at smittetallene er høyere

Mest lest nå

Antallet påviste covid-19-tilfeller har vært høyere i høst enn i vår. Likevel er det færre som dør, og færre som ligger på sykehus.

Hovedårsaken til at det er flere smittede i høst enn i vår er enkel: Det er fordi flere personer testes, forklarer avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Nå testes flere typer medisin mot korona. Foto: Canva

– Det vil nesten alltid være sånn at vi oppdager mange av de med alvorlig sykdom og færre av de med mindre alvorlig sykdom. I vår fant vi særlig de alvorlige tilfellene mens vi nå også finner mange milde tilfeller, sier hun til avisen.


Gir bedre behandling for korona

Mens vi i høst kanskje har oppdaget 40 til 50 prosent av de som er koronasmittet, fant vi muligens bare 10 til 15 prosent av de smittede i vår da vi hadde begrenset testkapasitet.

Samtidig tror Vold at sykehusene også kan ha blitt flinkere til å behandle denne pasientgruppen.

– Vi følger med på det internasjonale bildet og gjør også undersøkelser av virus som oppdages i Norge for å følge med på endringene som skjer. Så langt har vi ikke kunnet se endringer i viruset ved våre analyser her som gjør at vi kan konkludere med at viruset har blitt mindre farlig, sier hun til avisen.

Mange av de som har blitt smittet nå er dessuten unge mennesker som i liten grad blir så syke som pasienter i risikogruppene. Samtidig har eldre vært flinke til å beskytte seg mot smitte.

Denne tendensen er sammenfallende med det flere andre europeiske land, blant annet Tyskland, opplever.

LES OGSÅ: Denne arvelige faktoren gjør at du kan ha redusert risiko for korona-smitte

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter