Hjem Meninger Derfor dør så mange av korona i Italia

Derfor dør så mange av korona i Italia

av Marte Frimand

6000 mennesker har dødd av koronaviruset i Italia så langt. Folk er redde for at det samme scenarioet skal innta Norge. Men ifølge eksperter, kan vi puste ut. Det er nemlig flere grunner til at spesielt mange dør akkurat i Italia.

Mange tenker at Italia har et høyt aldersgjennomsnitt, og at det er grunnen til at så mange dør i landet. Men ifølge Journalist og forfatter av boken Krigen mot bakteriene, Erik Martiniussen, er det spesielt en grunn som gjør seg gjeldende:

I Italia har de et problem med resistente bakterier.

I et innlegg i Aftenposten, skriver Erik Martiniussen at en dødelig miks av resistente bakterier og koronavirus kan være årsaken til de høye dødstallene i Italia. Folk dør antakeligvis ikke av koronaviruset, men av antibiotikaresistente bakterier.

Mange utvikler lungebetennelse

«Det er en kjent sak at luftveisinfeksjoner av virus generelt svekker immunforsvaret, slik at bakterier lettere kan angripe. Dette er vanlig også for virus som forårsaker influensa eller forkjølelse. Mellom 10 og 30 prosent av pasienter som legges inn på sykehus med en virusbasert luftveisinfeksjon, får siden en sekundær bakteriell infeksjon, viser tall fra det britiske antibiotikasenteret», skriver journalisten.

«Covid-19 skiller seg imidlertid fra vanlig sesonginfluensa ved at flere av pasientene utvikler lungebetennelse. Alvorlige tilfeller behandles med kunstig oksygentilførsel for å hjelpe pasientens immunforsvar med å slå viruset tilbake», skriver han videre.

Gir antibiotika

«For å sikre at slike intensivpasienter ikke får en sekundær bakteriell infeksjon, tilføres ofte antibiotika som en del av behandlingen. Antibiotika har som kjent ingen virkning på koronaviruset sars-cov-2, men vil slå ut eventuelle bakterier som ser sitt snitt til å angripe mens pasienten ligger i respirator», skriver Martiniussen og legger til:

«I en studie publisert i anerkjente The Lancet denne måneden fant forskere at over halvparten av pasientene som døde av viruset i Wuhan i Kina, hadde pådratt seg en sekundær bakteriell infeksjon før de døde.»

På Facebook skriver Andreassen at han skrev kronikken for nettopp å sette fokus på antibiotika i helsesektoren.

«Jeg har skrevet denne kronikken for å sette fokus på hvor viktig antibiotika er for hele helsesektoren, ikke minst i situasjoner hvor store virusepidemier setter helsesystemet under kraftig press.»

LES OGSÅ: Lege i Italia: Vi kan ikke lenger gi respiratorbehandling til folk over 60 år

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.