Hjem Kjendisnytt Derfor dropper «Farmen»-paret alkohol på nasjonaldagen

Derfor dropper «Farmen»-paret alkohol på nasjonaldagen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

«I år har vi byttet ut champagne med boblende eplejuice og nyter dagen sammen med gutta våre i Son,» skrev «Farmen»-paret Lene Sleperud (34) og Tonje Garvik (34) på Instagram på nasjonaldagen i fjor. Denne tradisjonen har de valgt å videreføre, bekrefter Garvik til KK.

– 17. mai kan være en kjempesosial dag uten alkohol, og i år får vi besøk av fem barnefamilier, forteller Garvik videre.

Hun utdyper at de planlegger en dag full av morsomme aktiviteter for barna: vannleker, leketunneler og forhåpentligvis en ferdig sandkasse.

– Vi vil at barna skal ha det så gøy som mulig, mens vi spiser frokost, kake, griller pølser og koser oss, sier Garvik.

For samboerparet, som har to sønner på ett og to år, er nasjonaldagen en dag for barna. De mener barna ikke skal tilsidesettes fordi alkoholen skal i fokus.

– Vi kjører ikke på med champagnefrokost, men om noen drikker ett til to glass eller tar en flaske etter leggetid, ser jeg ikke noe problem med det, sier Garvik. Hun understreker at alt handler om måtehold, og at de ikke ønsker å påføre noen skam.

Poenget er at man ikke skal være merkbart beruset rundt barna sine. Akkurat som på julaften, skal 17. mai være på barnas premisser.

Barne- og ungdomspsykiater har ropt varsku

Ifølge FHIs alkoholundersøkelse drikker besteforeldregenerasjonen, de mellom 55 og 79 år, alkohol hyppigst. En undersøkelse fra Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, viser at 19 prosent har sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn de siste to årene.

Barne- og ungdomspsykiater Paul Joachim Thorsen har tidligere uttalt at han er skremt over hvor mange foreldre som ikke ser konsekvensen av sitt eget alkoholforbruk.

Paul Joachim Thorsen jobber som seksjonsoverlege på barneposten på Haukeland universitetssykehus. Han forteller at det alltid er en økning av akuttinnleggelser på barne- og ungdomspsykiatrisk i dagene etter 17. mai, og spesielt ille er det når nasjonaldagen kommer opp mot en helg.

champagne
«Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna», sier psykiateren.

– For barn som er trygge 364 dager i året går det stort sett bra om foreldrene drikker litt. Men har barnet noen ekstra utfordringer, er engstelig, har angst, ADHD, spiseforstyrrelser, OCD, eller andre større utfordringer, så bør du droppe champagnefrokosten. Det er mitt faglige råd, har Thorsen uttalt til TV 2, og legger til at han ikke vil legge en demper på festdagen, men at foreldre må se konsekvensene av sin egen oppførsel.

– Jeg vil at folk skal ta kloke beslutninger basert på kunnskap. Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna. Hvis en krise oppstår og alkoholpåvirkede foreldre gjør noe dumt, kan det ha alvorlige konsekvenser, sier han videre.

Barna leser de voksne

Psykiateren forklarer at barn og ungdom finner ut om en situasjon er farlig eller ei gjennom å observere voksenpersonene rundt seg. Spesielt øynene og stemmen er viktig når barn skal lese voksne. De leser øynene og mimikken rundt for å vite om en situasjon er trygg. En rolig stemme bekrefter også at alt er bra og trygt.

– Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert, sier Thorsen.

Det er nifst for barna

Han tror ikke de voksne tenker over hvor vanskelig det er for barn som allerede sliter, når de voksne blir fulle.

– Jeg tror ingen foreldre tenker at de gjør dette mot barna sine. Hvis de har barn som sliter, tenker de gjerne at 17. mai skal bli skikkelig gøy, også tar de seg en drink. De kobler ikke nødvendigvis hvor nifst det er for barna, forklarer Thorsen til TV 2.

  1. Maria Mena
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com