Hjem Dyr Derfor elsker katter å sitte i esker

Derfor elsker katter å sitte i esker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det finnes utallige virale videoer på internett av katters mildt sagt hjertelige forhold til pappesker. Men hva i alle dager er det som fascinerer slik? Det har forskere nå funnet svaret på. 

Dersom du har katt har du helt sikkert oppdaget at i det øyeblikket det står en pappeske der, så vil katten din prøve å presse seg inn i den. 

Men visste du at selv om pappesken ikke var der, og du bare hadde tegnet et bilde av en boks på gulvet, så ville katten fortsatt ha forsøkt å skvise seg inn i «esken»?

I kattens evige jakt på kasser å sitte i har nemlig en forsker har funnet ut at katter blir lurt av optiske illusjoner.

Forskeren lanserte nylig et forsøk der han rekrutterte katteeiere til å prøve å vise kattene deres en illustrert firkant, kalt kanizsa kontur-illusjonen

Denne illusjonen demonstrerer hvordan vårt visuelle system fungerer: Vi oppfatter former fra det tomme rommet før vi faktisk legger merke til de formene som er laget av solide gjenstander.

Katteeierne i forsøket fikk bilder med illusjoner av firkanter. Over en 30 dagers-periode plasserte katte-eierne illusjonene på gulvet for å se hvordan katten samhandlet med dem. For å ikke påvirke katten, brukte eierne også solbriller for å forhindre at øyekontakt kunne påvirke kattens valg.

Kanizsa-bildet kattene fikk plassert på gulvet var rett og slett bildet av en firkant, kun avgrenset av fire «Pacman»-former som dannet hjørnene på firkanten. Dette alene var nok til å få sju katter til å helt konsekvent sette seg inni firkanen. Åtte katter satte seg konsekvent inn i et annet Kanizsa-felt der Pacman-munnene pekte utover. Kun to av dem valgte å sitte utenfor formene.

– Så vidt vi vet, er denne undersøkelsen den første i sitt slag i tre henseender: en vitenskapelig studie ved hjelp av borgere av kattens kognisjon; en formell undersøkelse av katters tiltrekning til innhegninger i 2D i stedet for 3D; og en studie av katters mottakelighet for illusoriske konturer, skriver studiens hovedforfatter, dyreatferdsforskeren Gabriella Smith, ved Hunter College NY ifølge Good News Network.

En konklusjon er at kattens blikk er spesialisert på å oppdage innhegninger; i så stor grad at de kan finne innhegninger selv om de bare er mildt avgrenset i et 2D-miljø. 

Man kan dermed trygt å si at de er bokssøkende vesner.

  1. katt
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com