Hjem Familie Derfor er tanter og onkler så viktig for nevøer og nieser

Derfor er tanter og onkler så viktig for nevøer og nieser

Del
X

Tidligere har vi skrevet flere artikler om hvorfor besteforeldre er så viktig i et barns oppvekst. Men også tanter og onkler kan ha en unik innvirkning på livene til våre små håpefulle. 

Tanter og onkler er viktige, ikke minst fordi de gir barna en mulighet til å få et nært forhold med en voksen som ikke nødvendigvis har de samme forklaringene på ting som mamma og pappa, forteller psykolog Susan Bartell til P&G Everyday.

Det finnes mange grunner til at barn kan ha stor nytte av onkler og tanter, i denne artikkelen nevner jeg noen av dem.

Den perfekte barnepasser

Barn senser og får med seg mye. Mer enn vi ofte er klar over. I tidligere generasjoner brukte man ikke barnehager eller betalte barnepassere, man brukte familien. Alle stilte opp, og man gjorde det ikke for betaling men fordi man genuint ønsket å hjelpe familien og brydde seg om barna.

Tanter og onkler kan være de perfekte barnepassere. Foto: Pixabay

Også i dag vil sannsynligvis en onkel eller tante sitte barnevakt fordi de har lyst. Fordi de ønsker å tilbringe tid med nevøene og niesene sine. Ikke fordi de blir betalt for det. Barn merker slikt.

Når barn kan være sammen med andre medlemmer av familien og føle seg elsket og verdsatt vil de få sterkere bånd og tro på kjærlighet og godhet i mennesker. Dette vil øke sannsynligheten for at de lever positive og produktive liv, sier psykolog Dr. Veritas til P&G Everyday.

Positive rollemodeller 

Det har alltid vært viktig for barn å ha positive forbilder og rollemodeller. Kanskje spesielt i dagens samfunn hvor sosiale medier, TV og internett har en enorm innflytelse på den oppvoksende generasjon.

Alle barn trenger rollemodeller. Som onkel eller tante har du en unik mulighet til å være det. Foto: Pixabay

Alle barn trenger rollemodeller. Som onkel eller tante har du en unik mulighet til å være det. Foto: Pixabay

Onkler og tanter kan være disse rollemodellene. Ofte får de stempel som den «kule onkelen eller den gøye tanten» fordi onkler og tanter er flink til å ta barna med på nye og artige aktiviteter.

For mange barn kan det også være lettere å snakke med onkelen eller tanten sin om vanskelige tema enn med foreldrene sine.

De er omsorgsfull men ikke overbeskyttende 

Onkler og tanter har ikke de samme forpliktelsene ovenfor barna som foreldre har. Med andre ord kan de tillate seg å vise omsorg, uten å ha en formaning i bakkant. Som å sette krav om lekser etter en kjekk aktivitet.

Barn trenger selvfølgelig grenser og krav, men de kan også ha godt av en «pust i bakken» hvor de får tilbringe tid med voksne som ikke setter alle disse kravene.

Gir dem bedre selvtillit  

«De fleste barn får en enorm selvtillit når de oppdager at andre viser en genuin interesse for livet deres og ønsker å bli bedre kjent med dem,» skriver familieterapeut Susan Stiffelman i boken “Parenting With Presence”.

Som onkel eller tante kan du øke selvtilliten til nevøen eller niesen din.

Som onkel eller tante kan du øke selvtilliten til nevøen eller niesen din. Foto: Pixabay

Og akkurat en slik person som gir barnet ekstra selvtillit kan du som tante og onkel være. Still opp på skoleavslutninger, fotballkamper, skuespill, oppvisninger, eller hva det måtte være nevøen eller niesen din deltar på.

Vis interesse for dem og du øker selvtilliten deres!

En bonusforsørger 

«Jeg hører ofte om tanter og onkler som gir noe ekstra til sine nevøer og nieser. For eksempel at de kjøper ekstra klær til dem, tar dem med på aktiviteter eller turer,» sier familieekspert Amy Goyer til AARP.

Ingen barn kan få for mye kjærlighet! Foto: Pixabay

Slike handlinger gjør ikke bare at barna føler seg ekstra spesielle og viktige, men det hjelper også foreldrene, spesielt dem med trang økonomi.

Å være tante eller onkel er en gave. Ingen barn kan få for mye kjærlighet. Husk at du har en unik posisjon til å bety noe ekstra og være en ressursperson for niesen eller nevøen din! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com