Dersom man drikker store mengder rødvin vil man naturligvis få tømmermenn dagen derpå. Men mange opplever også at bare noen få glass rødt kan gi hodepine alt fra en til tre timer etter man har drukket det.
Nå mener forskerne ved University of California Davis (UC Davis) at de har funnet ut hvorfor det er slik at enkelte får denne reaksjonen.
I studien hadde de også med folk som ikke får hodepine når de drikker små mengder andre alkoholholdige drikker – men etter et glass rødvin eller to får nærmest umiddelbar hodepine.
Forskere tror at hodepinen skyldes flavanol, et stoff som finnes naturlig i rødvin. Dette stoffet kan forstyrre metabolismen av alkohol, og dermed føre til hodepine.
Studien ble ifølge pressemeldingen fra UC Davis publisert i tidsskriftet Scientific Reports.
Stoffet finnes også i all slags frukt og grønt
Flavanolen det dreier seg om kalles quercetin. Denne finnes naturlig i alle slags frukt og grønnsaker, inkludert druer. Det regnes som en sunn antioksidant og er til og med tilgjengelig som kostholdssupplement. Så hvorfor får man da ikke hodepine av å spise en frukt, eller en ugjæret drue? Det er først når quercetin forbrennes sammen med alkohol at problemene kan oppstå.
– Når det kommer inn i blodet, konverterer kroppen din det til en annen form kalt quercetin glukuronid. I den formen blokkerer det metabolismen av alkohol, sier vinkjemiker og professor emeritus Andrew Waterhouse ved UC Davis Department of Viticulture and Enology.
Waterhouse er en av studiens forfattere.
– Som et resultat kan folk ende opp med å akkumulere giftstoffet acetaldehyd, forklarer hovedforfatter Apramita Devi, som er postdoktor ved UC Davis Department of Viticulture and Enology.
Enzym som ikke klarer bryte ned giftstoffer
Devi forklarer at acetaldehyd er et velkjent giftstoff, med irriterende og inflammatorisk virkning.
– Forskere vet at høye nivåer av acetaldehyd kan forårsake rødme i ansiktet, hodepine og kvalme, sier hun.
Medisinen disulfiram som foreskrives til alkoholikere for å hindre dem fra å drikke forårsaker de samme symptomene. Waterhouse sier at dette skyldes at medisinen også får giftstoffet til å bygge seg opp i kroppen. Normalt vil et enzym i kroppen bryte dette ned, men mange har et enzym som ikke fungerer godt, slik at acetaldehyd bygge seg opp i systemet deres. De vil dermed kunne utvikle hodepine, selv med beskjedne mengder quercetin
– Spesielt hvis de allerede har en eksisterende migrene eller en annen primær hodepinetilstand, sier medforfatter Morris Levin, som er professor i nevrologi og direktør for hodepinesenteret ved University of California, San Francisco.
Han legger til at de nå tror de endelig er på rett vei mot å kunne forklare dette mysteriet.
Sollys øker hodepinefremkallende flavanol i druer
Waterhouse sa at nivåene av denne flavanolen kan variere dramatisk i rødvin.
– Quercetin produseres av druene som svar på sollys. Hvis du dyrker druer der klasene er eksponert, slik de for eksempel gjør med cabernetene i Napa Valley, får du mye høyere nivåer av quercetin. I noen tilfeller kan det være fire til fem ganger høyere, sier Waterhouse.
Nivåene av quercetin kan også variere avhengig av hvordan vinen er laget, og faktorer som hudkontakt under gjæring, finingsprosesser og aldring.
Klinisk forsøk på vinhodepine
Neste trinn for forskerne er å sammenligne rødviner som inneholder mye quercetin med de som har veldig lite. Dermed får de testet ut teorien om rødvinshodepine på mennesker.
Forskere sier at det fortsatt er mange ukjente faktorer om årsakene til hvorfor noen får rødvinshodepine. En av tingene de fortsatt ikke har kommet til bunns i er hvorfor noen mennesker virker mer mottakelige for dem enn andre.
Forskere vet ennå ikke om enzymene til mennesker som lider av rødvinshodepine lettere hemmes av quercetin eller om de som rammes av dette bare lettere påvirkes av oppbyggingen av giftstoffet acetaldehyd.