in

Derfor foretrekker myggen enkelte mennesker

Noen merker nesten ikke at det er mygg, mens andre blir «oppspist» av de små plageåndene. Det er ikke helt tilfeldig hvem myggen stikker.

– Mygg tiltrekkes av CO2 og varme. Det gir fra seg alle mennesker. Men de tiltrekkes også av visse dufter – for eksempel kombinasjonen av CO2 og melkesyre og spesielt L-isomeren av melkesyre kalt l-melkesyre, sier tidligere forskningsleder ved Institutt for Plantebeskyttelse og Skadedyr ved Aarhus Universitet, Karl-Martin Vagn Jensen til det danske nettstedet Videnskab.dk.

Alle mennesker skiller ut CO2 og varme. Men myggen tiltrekkes også av bestemte dufter, for eksempel kombinasjonen av CO2 og melkesyre og spesielt L-isomeren av melkesyre kalt l-melkesyre. Og mengden og kombinasjonen vi mennesker skiller ut av disse stoffene varierer fra person til person.


Ikke nok med det, men hvilken duftkombinasjoner myggen foretrekker varierer også fra myggsort til myggsort. Bare i Norge alene finnes det ifølge Store Norske Leksikon 1500 ulike typer mygg, mens det er 14000 arter globalt.

Et enkelt der alle ansatte i et laboratorium gned petriskåler (små plastskåler) mot magen bekreftet at myggen synes noen er mer attraktive enn andre. Ved å gni skålene mot magen, avsatte de ansatte dufter på plastskålene som de deretter satte i et bur der myggen fløy rundt.

– Ved noens petriskåler fløy myggen alltid ned, mens de holdt seg langt unna andre, sier Karl-Martin Vagn Jensen.

Det finnes en rekke teorier om at både b-vitamin og hvitløk skal hjelpe til med å holde myggen på avstand. Dette kjenner ikke forskeren noen studier som dokumenterer. Han medgir at man kanskje kan maskere duftene sine noe med hvitløk. Men til syvende og sist er det ett middel som virker. Det er anti-myggmiddel som kan kjøpes på butikken.

– Myggstifter inneholder dufter som forvirrer myggen. Det første en mygg gjør når den skal finne et bytte, er å se om noe rundt den ser ut som et menneske eller et dyr. Når myggen kommer nærmere, vurderer den ut fra kroppsvarme, CO2 og dufter om den skal stikke. Men hvis du forvirrer myggen med et avskrekkende middel kommer den aldri så langt at den biter, sier forskeren.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Det er ikke sikkert du vil nyte te-koppen like mye i fremtiden etter å ha lest dette…

Dobbling i trafikkdødsfall på norske veier