Hjem Helse Ernæringsfysiologen med råd: -kan øke risikoen for kreft

Ernæringsfysiologen med råd: -kan øke risikoen for kreft

Nicole Andrews har jobbet som ernæringsfysiolog med kreftpasienter i 12 år. Hun legger opp kostholdsplaner og gir tips innen ernæring for hvordan man skal unngå at kreften kommer tilbake. Blant anbefalingene som kanskje vil overraske mange, er å unngå kosttilskudd.

I videoene sine på TikTok deler ernæringsfysiologen råd om kosthold, ut fra arbeidet sitt der hun veileder tidligere kreftpasienter med hva de bør og ikke bør spise for å redusere at kreften kommer tilbake.

Green pulver

Green pulver markedsføres regelmessig som en måte å dekke ernæringsbehov og fylle hullene i det daglige kostholdet. Men Andrews er imot dem, og ifølge Daily Mail advarer hun om at de ofte utelukker de vitale fibrene som pasienter trenger for å avverge kreft.

– Jeg ville aldri kjøpt green pulver og prøvd å konsumere dem som frukt og grønnsaker. Fiberen er strippet bort, det er ingen væske i dem og noen ganger er de forsterket med urter som kan skade leveren din. Bare spis frukt og grønnsaker, og hopp over green pulver-blandingene, sier hun. 

Tallrike studier har koblet et kosthold med lavt fiberinnhold til en høyere risiko for kreft, spesielt i tykktarmen.

Det er for tiden lite forskning som knytter slikt pulver til en høyere risiko for kreft, men tester tyder på at de kan inneholde kadmium som er et kjent kreftfremkallende stoff.

  1. kreftsyk kvinne

Kosttilskudd

Andrews sier at folk flest ikke trenger å ta vitaminer – fordi de får nok fra kostholdet sitt. Dette betyr at mange mennesker kan innta unødvendige mengder av vise stoffer – og risikere en overdose.

Fordi kosttilskuddsmarkedet ikke er særlig godt regulert, har mange tilgjengelige piller også en tendens til å inneholde for mye av et næringsstoff.

– Kosttilskudd kan øke risikoen for kreft på grunn av høydosetilskudd, altså mer enn 200 prosent av daglig verdi, sier hun.

Mens store doser av vitamin B3 tidligere er knyttet til en høyere risiko for kreft i hjernen, har “overdose” av vitamin C og E blitt knyttet til raskere vekst i svulster.

Andrews anbefaler folk å spørre legene sine før de bruker kosttilskudd for å finne ut hvilke som er riktig for dem.

Alkohol

Studier har koblet alkohol – uansett mengde – til en høyere risiko for brytskreft, leverkreft samt kreft i svelg og munnhule.

– Jeg drikker aldri alkohol. Alkohol øker risikoen for seks kreftformer, ved ethvert inntak. Så ingen alkohol, sier hun. 

I kroppen brytes alkohol ned til acetaldehyd som et kjent kreftfremkallende stoff som kan skade cellenes DNA.

Prosessert kjøtt

Bacon, pølser og til og med prosciutto inneholder ofte tilsatte nitrater og nitritter som gjør at de har lenger holdbarhet. Men disse kjemikaliene har blitt knyttet til kreft.

Andrews  steker heller litt kylling på forhånd og deler den opp slik at hun kan bruke den som pålegg til smørbrød eller wraps. 

– Bearbeidet kjøtt øker risikoen for tykktarmskreft. Bruk ferskt kjøtt, hermetisk tunfisk eller lag et vegetarsmørbrød, tipser hun.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com