søndag, november 29, 2020

Derfor fryser kvinner mer enn menn

Mest lest nå

Har du opplevd å være skikkelig frostig mens mannen sitter i t-skjorte? Du er ikke alene, det er nemlig ofte slik at kvinner fryser mer enn menn.

Randi Eidsmo Reinertsen, fysiolog, professor og forskningsdirektør ved Sintef forklarer hvorfor det er slik.

Reinertsen forteller til KK at vi begynner å fryse når vi mister mer varme enn vi produserer.


– Vi skal ha en jevn temperatur i kroppens kjerne på cirka 37 grader, mens temperaturen i huden er lavere – et sted mellom 28-33 grader for sentrale deler av kroppsoverflaten. Dersom du tar hånden under klærne og kjenner på magen din, kjenner du at huden der er varmere enn hendene dine, forteller Reintertsen.

Videre forklarer hun at mennesket opprinnelig er et tropisk dyr, og at vi føler oss komfortable i omgivelser der temperaturen er rundt 30 grader. Derfor prøver man med hus og klær å få rundt 30 grader i luftlaget som omgir kroppen.

Hvorfor fryser kvinner oftere enn menn?

Kvinner beskytter seg mot varmetap ved å trekke sammen blodårene i huden ved høyere temperaturer enn menn. Ved samme omgivelsestemperatur vil kvinner da ha en lavere temperatur i kroppen enn menn og vil naturlig nok derfor føle seg kaldere.

Kvinner er ofte frostigere en menn. Foto: Pixabay

– Dette betyr at kvinner beskytter seg mot kulde raskere enn menn, slik at de sørger for at varmetapet fra kroppen går langsommere, sier Reinertsen.

For at kvinner ikke skal fryse og føle seg komfortable må de altså ha litt høyere temperatur i rommet enn det menn trenger. Hvorfor det er slik er det ikke noe fasit på, men en forklaring kan være fordi kvinnekroppen ofte er mindre enn mannekroppen. Kvinner har derfor en større hudoverflate i forhold til kroppsmassen og varmetapet skjer fra overflaten til omgivelsene. Dette er også grunnen til at barn er mer sårbare for varmetap enn voksne.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter

Ny nedslående beskjed fra Christine Koht: – Kjempesyk

I et nytt videoinnlegg på Facebook beskriver Christine Koht hvordan sykdom igjen herjer kroppen hennes. Søndag kveld publiserte den folkekjære komikeren, som det siste...

Prins William og hertuginne Kate er i sorg

Hertugfamilien mistet familiehunden Lupo som ble ni år gammel.  I et innlegg på Instagram-kontoen for Hertuginne Kate (38) og prins William (38) fortalte hertugparet søndag kveld...