Hjem Familie Dette skjer med et barns kropp når foreldrene skriker til dem

Dette skjer med et barns kropp når foreldrene skriker til dem

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Alle foreldre vet at barn fra tid til annen hever stemmen og skriker til mamma og pappa. Dessverre tror en del foreldre at det beste de kan gjøre i en slik situasjon, er å rope med bestemt stemme tilbake.

Forfatter og lærer i barneoppdragelse, Sharon Silver, mener det er på høy tid at foreldre slutter med dette. Hun er grunnleggeren av Proactive parenting og ber foreldre tenke over følgende:

– Jeg mener det er en sammenheng mellom intensiteten i foreldrenes stemme og hvordan utviklingen til et barn går. Jeg tror barn som har skrikende foreldre, lærer mindre. Dersom du er en av de som mener at det hjelper å rope til barna dine, still deg da spørsmålet; hvorfor må man rope mer enn en gang for at barnet skal gjøre det du ber om?

Eksperten på barneoppdragelse mener det er bortkastet tid å rope til barna

Eksperten på barneoppdragelse mener at foreldre som roper gjør det i den tro om at det er en god form for oppdragelse. Og grunnen finner vi når vi går tilbake til foreldrenes egen barndom, de ble selv ropt til som barn.

Sharon Silver er opptatt av at man ikke kan tvinge barn til god oppførsel. Men man kan lære barn at dets handlinger har konsekvenser.

– Vi må tenke over at barna våre er små mennesker under utvikling. De har behov for hjelp til å forstå sin egen adferd. De har ikke behov for kjeftende foreldre som tror at straff og irettesetting skaper utvikling.

Kan være like skadelig som fysisk vold

Forskere fra universitetene i Pittsburgh og Michigan har tidligere forsket på hva skrikende foreldre kan utsette sine barn for.

1. Barn som skrikes til kan få begrenset blodomløp i hjernen, som kan skade barnets balanse og kapasitet for konsentrasjon.
2. Da skrik instinktivt forbindes med fare, stimulerer det produksjonen av kortisol – stresshormonet. Det er dette som skjer når kroppen går i beredskap til enten å flukte, slåss eller fryse (fight, flight, freeze). Dette er en reaksjon på plutselige ytre truende eller skremmende hendelser.
3. Å skrike eller rope til barna vil gi dem dårligere selvbilde. Det kan lede til at de ikke føler seg elsket eller sett av sine foreldre, selv om foreldrene vil det beste for barnet sitt.
4. The Wall Street Journal skriver at foreldre som skriker til barna også utsetter dem for økt risiko for å utvikle depresjon og aggressiv oppførsel. Det samme som man ser hos barn som utsettes for vold.

Mest oppsiktsvekkende med undersøkelsen er det nok som nettsiden WBUR skriver:

«Ming-Te Wang fra universitetet i Pittsburgh og Sarah Kenny fra universitetet i Michigan fant ut at de negative effektene av verbal disiplinering gjennom toårsperiode, hadde de samme effektene som på barna som over en like lang periode ble utsatt for fysisk disiplinering.»  

Hvorfor skriker vi til barna? 

Mange foreldre vet ikke hva man kan utsette barna for når man skriker til dem. Men de fleste av oss vet at det ikke er bra, og føler oss ikke som veldig gode foreldre når man gjør det. Allikevel skjer det.

Ifølge Amy McCready, grunnleggeren av Positive Parenting Solutions, er det to hovedgrunner til at foreldre skriker til barna. Til The Wall Street Journal forklarer hun:

1. Ofte gjenskaper foreldre den oppdragelsen de selv hadde. Om deres foreldre skrek til dem, er sjansen stor for at de gjør det samme til sine barn.
2. Man gir etter for stress og utmattelse. Noe som gjør at man får kortere lunte til de rundt deg, nemlig barna.

Hva er egentlig skriking eller kjefting? 

TV 2 har tidligere intervjuet psykologspesialist Guro Øiestad. Hun er opptatt av at kjefting og skriking skaper en avstand mellom foreldre og barn. Det vil redusere barnas egenverdi. Samtidig kan det føre til at barnet vil føle mye skam.

– Det er forskjell på «nå må dere kle på dere» og «nå MÅ dere kle på dere!». Tonefallet og ordvalget er viktig å tenke på da, sier hun.

Hun forteller at alle foreldre kjefter og skriker i blant. Men det som er viktig er at man kan si unnskyld til barnet i etterkant.

– Man må også tørre å si unnskyld til barna sine hvis man har kjeftet mye på dem: Det er viktig at man som forelder klarer å ta ansvar ved å si «unnskyld, det var sikkert veldig leit for deg å få kjeft» i etterkant.

Nå vet du i hvert fall hvorfor du ikke bør bruke en skrikende oppdragelsemetode. Møt barna med tålmodighet og forståelse. Det betyr ikke at man ikke kan irettesette barn, men å skrike til dem fører sjelden noe godt med seg.

Tips gjerne andre foreldre om denne artikkelen. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com