lørdag, april 17, 2021

Derfor har du aldri sett kong Harald i bunad

Mest lest nå

Hver 17. mai kler kvinnene i kongefamilien seg opp i sine fineste bunader. Til og med kronprins Haakon tar på seg bunaden sin på nasjonaldagen. Men kong Harald har vi aldri sett i bunad. Hvorfor ikke?

Mens dronning Sonja har fem bunader i garderoben sin, har kronprinsesse Mette-Marit hele sju bunader å velge mellom. Også kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og kronprinsbarna er glade i å bruke bunader. Men det finnes ikke ett eneste bilde av kong Harald i bunad.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, bekrefter til KK at kongen aldri har brukt bunad.


– Han har aldri brukt det, og føler seg kanskje mer komfortabel i dress og sjakett. Men det er nok blitt mer vanlig at menn i kronprinsens generasjon bruker bunad, sier hun.

Bruker sjakett

Guri Ofstad Varpe, kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, forteller at det er tradisjon at kongen bruker det fremste sivile festantrekket for menn på 17. mai.

– Hans Majestet Kongen bruker følgende festplagg – avhengig av anledningen: Gallauniform, kjole og hvit, og sjakett. På 17. mai har det vært tradisjon fra kong Haakons tid at kongen bærer det fremste sivile festantrekket for menn, nemlig sjakett, sier hun til KK.

Bunader fra hele landet

Kommunikasjonssjefen legger til at medlemmene av kongefamilien selv bestemmer hvilke bunader de vil bære til de forskjellige anledningene.

– Dronningen og kronprinsessen har bunader og kofter fra hele landet. Noen har de fått eller arvet av egen familie, mens andre er gitt som gaver ved forskjellige offisielle anledninger, sier hun.

Statsministeren bruker heller ikke bunad

Men det er ikke bare kong Harald som mangler bunad. Statsminister Erna Solberg har heller aldri blitt sett med bunad.

– Da jeg konfirmerte meg var ikke bunad et vanlig plagg å få eller kjøpe. Siden har det aldri vært et så spesielt tidspunkt jeg har tenkt jeg skulle skaffe meg bunad til, sier statsminister Erna Solberg til KK.

LES OGSÅ: Prinsesse Ingrid Alexandra får skryt for antrekket på 17. mai – et annerledes valg

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter