Hjem Helse Derfor har du ikke matlyst når du er syk

Derfor har du ikke matlyst når du er syk

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Når kroppen kjemper mot sykdom kunne det sikkert være lurt å få i seg næring, men mange opplever at matlysten forsvinner helt.

Dersom barna er syke prøver man ofte som forelder å trykke i dem litt mat likevel. Men er det lurt?

– Det har blitt gjort forsøk på dyr med infeksjoner, der en har tvangsfôret dem. På kort sikt viser det seg å være en fordel for kroppen at en ikke spiser så mye, sier Vibeke Videm til nettstedet Forskning.no. Vidum er professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU og overlege ved St. Olavs Hospital.

Når vi er syke eller skadet er kroppen i en akutt stress-situasjon der den må prioritere å bruke energi på å kjempe mot det heller enn å fordøye mat.

– Det er helt greit å lytte til kroppen. La oss si at du får en kortvarig forkjølelse eller koronainfeksjon som er over i løpet av noen dager. Har du dårlig matlyst, holder det at du får i deg nok væske. Å pine seg til å spise mye har ikke noe for seg, så du kan følge kroppens signaler, sier Videm.

Hun legger til at dette fungerer på krot sikt, men dersom det er langvarig sykdom må man naturligvis sørge for å få i seg nok næring.

Bramat.no skriver på sine nettsider at de aller fleste som har redusert matlyst, får i seg mer energi og næringsstoffer hvis de spiser oftere enn eller, men små porsjoner av gangen. De har følgende tips:

  • Spis gjerne 5-6 små måltider av gangen, og drikk gjerne næringsrik drikke mellom måltidene.
  • Velg mat du liker og som du klarer å få i deg
  • Pass på å velge mat med energi og næringsstoffer.
  • Bruk gjerne mer fett og fet mat enn du ellers ville ha gjort hvis du klarer å få i deg dette.
  • Bruk for eksempel alltid margarin på brødskiven, godt med olje/margarin i maten, og fete melkeprodukter fremfor magre.
  • Velg gjerne sunne fettyper som du finner i olje, myk margarin, fet fisk, majones, avokado, nøtter og frø.
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com