søndag, november 28, 2021

Derfor kan korona-krisen i India kan skape global pandemi-katastrofe

Mest lest nå

Den nasjonale katastrofen med eksplosiv koronasmitte som nå rammer India kan raskt komme til å utvikle seg til å bli en global vaksinekrise.

– India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet hvordan pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.


India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen Covax. Dersom krisen i India fortsetter kan vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.

– Vaksiner er den beste metoden for å stanse pandemien. I India har kun ni prosent av de 1,3 milliarder innbyggerne mottatt sin første covid-19-vaksine, og det i et land som har egen vaksineproduksjon, sier Ulstein.

Samtidig har andre land bestilt vaksiner til å vaksinere egen befolkning flere ganger. Utviklimgsministeren mener det gir oss nok en påminning om nødvendigheten av å styrke produksjonskapasiteten av vaksiner og sikre en mer rettferdig fordeling.

300.000 tilfeller hver dag

India har nå rundt 300.000 koronatilfeller daglig blant landets 1,3 milliarder innbyggere.

Landet har kronisk underinvestert i helsetjenester over lang tid. I møte med covid-19, mangler det indiske helsevesenet blant annet nok oksygen.

Den globale pandemikoalisjonen ACT Accelerator, som Norge leder sammen med Sør-Afrika, har nå etablert en egen innsatsgruppe som jobber med å sikre tilgang til medisinsk oksygen til fattige land.

– Bildene fra India er hjerteskjærende. Når folk går gatelangs for å skaffe oksygen til syke familiemedlemmer, viser dette hvordan krisen rammer dobbelt når den utvikler seg i land der helsetjenesten kneler. Oksygen kan være forskjellen mellom liv og død for en covid-pasient. Likevel er nettopp dette en mangelvare i alt for mange lav- og mellominntektsland. Dermed dør mennesker som kunne vært reddet, sier Ulstein.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
233FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter