in ,

Derfor kan korona-krisen i India kan skape global pandemi-katastrofe

Den nasjonale katastrofen med eksplosiv koronasmitte som nå rammer India kan raskt komme til å utvikle seg til å bli en global vaksinekrise.

– India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet hvordan pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.


India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen Covax. Dersom krisen i India fortsetter kan vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.

– Vaksiner er den beste metoden for å stanse pandemien. I India har kun ni prosent av de 1,3 milliarder innbyggerne mottatt sin første covid-19-vaksine, og det i et land som har egen vaksineproduksjon, sier Ulstein.

Samtidig har andre land bestilt vaksiner til å vaksinere egen befolkning flere ganger. Utviklimgsministeren mener det gir oss nok en påminning om nødvendigheten av å styrke produksjonskapasiteten av vaksiner og sikre en mer rettferdig fordeling.

300.000 tilfeller hver dag

India har nå rundt 300.000 koronatilfeller daglig blant landets 1,3 milliarder innbyggere.

Landet har kronisk underinvestert i helsetjenester over lang tid. I møte med covid-19, mangler det indiske helsevesenet blant annet nok oksygen.

Den globale pandemikoalisjonen ACT Accelerator, som Norge leder sammen med Sør-Afrika, har nå etablert en egen innsatsgruppe som jobber med å sikre tilgang til medisinsk oksygen til fattige land.

– Bildene fra India er hjerteskjærende. Når folk går gatelangs for å skaffe oksygen til syke familiemedlemmer, viser dette hvordan krisen rammer dobbelt når den utvikler seg i land der helsetjenesten kneler. Oksygen kan være forskjellen mellom liv og død for en covid-pasient. Likevel er nettopp dette en mangelvare i alt for mange lav- og mellominntektsland. Dermed dør mennesker som kunne vært reddet, sier Ulstein.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

ny grill

Klar for årets grillsesong? Her er de beste tipsene til ny grill

munnbind

Ny studie: Inne er du er like utsatt på 2 meters hold som på 18 meters hold